Kortdurend verzuim

Kortdurend verzuim binnen je organisatie is heel normaal. Een van je medewerkers hoeft maar een griepje op te pikken en je hebt er al mee te maken. Op zich niks aan het handje, tenzij je medewerker wel heel vaak ‘ziek’ is. Wat er achter kort frequent verzuim kan zitten en hoe je dit type verzuim kunt verminderen, lees je hier.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is kortdurend verzuim?

Kortdurend verzuim is een situatie waarin een werknemer voor een relatief korte periode niet aan het werk is vanwege ziekte. Bij dit type verzuim is je medewerker meestal een paar dagen tot maximaal zo’n twee weken afwezig. Bijvoorbeeld vanwege een flinke verkoudheid, een griepje of een kleine verwonding. Je bent verplicht om de ziekmelding binnen een week door te geven aan de bedrijfsarts of arbodienst.

Is je medewerker langer uit de roulatie, bijvoorbeeld door psychische gezondheidsproblemen of ziektebehandelingen? Dan heb je te maken met langdurig verzuim. Ben je benieuwd welke soorten verzuim er nog meer zijn? Dat lees je in ons artikel ‘Wat is verzuim?’.

Kort frequent verzuim

Het is heel normaal dat je medewerkers weleens ziek zijn. En gelukkig zijn ze meestal snel weer opgeknapt. Wat wél vervelend is, is wanneer een medewerker regelmatig een paar dagen ziek is. Dit heet kort frequent verzuim. Misschien heeft je werknemer gewoon dikke pech en is ie een paar keer achter elkaar geveld door een virus. Maar vaker is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld thuis. Hieronder lees je meer over de oorzaken van kort (frequent) verzuim en wat je kunt doen om dit type verzuim te verminderen.

Oorzaken kortdurend verzuim

Kortdurend verzuim kan wel honderd redenen hebben. Vaak voelt je medewerker zich écht niet lekker en heeft die een paar dagen de tijd nodig om uit te zieken. Dat gebeurt ons allemaal weleens. Is je medewerker wel verdacht vaak voor een korte periode ‘ziek’? Dan zit daar vaak iets anders achter. Denk aan:

  • een fragiele conditie;
  • ontevredenheid over het werk of het salaris;
  • een te hoge werkdruk;
  • een moeilijke relatie met de werkgever of collega’s;
  • persoonlijke problemen, zoals familieomstandigheden.

Kort frequent verzuim verminderen

Jammer maar helaas, het is bijna niet mogelijk om kort frequent verzuim volledig te voorkomen. Maar je kunt als werkgever wel je best doen om het zoveel mogelijk terug te dringen. Hoe? Dat ligt maar net aan de oorzaak van het verzuim en verschilt dus per geval. We delen een paar ideeën met je.

1. Praat met je werknemer over het verzuim

Misschien een inkoppertje, maar o zo belangrijk: praat met je werknemer over de reden van het kort frequent verzuim. Soms kun je met een kleine aanpassing al veel oplossen. Zeker als het gaat om een werkgerelateerd probleem, zoals een conflict op de werkvloer of werkstress, is het aan jou als werkgever om daar iets aan te doen. Pas bij privéproblemen op dat je niet te veel doorvraagt als je werknemer geen behoefte heeft om erover te praten.

2. Aandacht voor gezondheid

En dan hebben we het over fysieke én mentale gezondheid. Je kunt van alles doen om ervoor te zorgen dat je medewerkers lekker(der) in hun fel zitten, van fitness op kosten van de baas en een ergonomisch ingerichte werkplek tot een fijn thuiswerkbeleid voor een betere werk-privébalans. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat werknemers daadwerkelijk fitter zijn, maar laat je je als werkgever ook van je beste kant zien. Dat kan een reden zijn voor werknemers om net een stapje harder te lopen en zich minder snel ziek te melden.

3. Verhoog de drempel

Heb je het idee dat sommige medewerkers zich wel héél makkelijk ziek melden? Misschien helpt het om de drempel te verhogen. Ga dus niet meer akkoord met een e-mail of berichtje via Whatsapp waarin medewerkers zich ziek melden, maar vraag ze om dat persoonlijk te doen bij hun leidinggevende. Je kunt ook wachtdagen instellen. Dat houdt in dat je je medewerkers de eerste dag of de eerste dagen niet doorbetaalt bij ziekte. Grote kans dat het kortdurend ziekteverzuim daardoor afneemt, want ziek zijn kost je medewerkers op die manier geld.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat valt onder kortdurend verzuim?

  • Verzuim door ziekte, kleine verwondingen en in sommige gevallen persoonlijke omstandigheden vallen onder kortdurend verzuim.

  • Hoe lang duurt kort verzuim?

  • Dat verschilt, maar in principe duurt kortdurend ziekteverzuim niet langer dan 2 weken.

  • Wat zijn redenen voor kortdurend verzuim?

  • De meestvoorkomende reden zijn milde ziektes, zoals verkoudheid, griep of hoofdpijn. Andere redenen voor kortdurend verzuim zijn kleine verwondingen, ontevredenheid over het werk of salaris, een te hoge werkdruk, arbeidsconflicten of persoonlijke problemen.

Alles over verzuim