Langdurig verzuim

De meeste zieke medewerkers zijn binnen een paar dagen weer op de been. Maar het kan ook dat je werknemer weken- of maandenlang uit de running is: een gevalletje van langdurig verzuim. Knap vervelend, zowel voor de medewerker als voor de organisatie. Om ervoor te zorgen dat je zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag kan, heb je als werkgever een aantal plichten. Even checken wat er van jou verwacht wordt als je te maken hebt met langdurig ziekteverzuim binnen je organisatie? Wij zetten het voor je op een rij.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is langdurig verzuim?

Bij langdurig verzuim is een medewerker voor langere tijd ziek. Het gaat dus niet om zomaar een griepje, maar om bijvoorbeeld chronische aandoeningen (van hartziekten tot reuma en diabetes), psychische gezondheidsproblemen (denk aan depressie, angststoornissen of een burn-out), lichamelijk letsel, ziektebehandelingen of werkgerelateerde factoren (zoals een hoge werkdruk of pesten). De ene instantie of organisatie spreekt vanaf 4 weken verzuim van langdurig ziekteverzuim, de andere vanaf 6. Het gaat er in ieder geval om dat je werknemer weken- of misschien wel maandenlang niet kan werken.

Plichten werkgever bij langdurig verzuim

Als werkgever wil je natuurlijk volgens de arbeidswet handelen. Bij lang ziekteverzuim hebben zowel de werkgever als werknemer verschillende rechten en plichten. Benieuwd wat je plichten zijn als werkgever wanneer het gaat om langdurig verzuim? We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

1. Houd je aan de Arbeidsomstandighedenwet

In de Arbeidsomstandighedenwet staat hoe je als werkgever moet omgaan met de afwezigheid van een werknemer bij langdurig verzuim. Zo heb je een zorgplicht, is het belangrijk dat je begeleiding en ondersteuning biedt en heb je te maken met de Wet verbetering poortwachter. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de actuele wetgeving.

2. Betaal het loon door

Tijdens de eerste 2 ziektejaren ben je als werkgever verplicht om je medewerker loon door te betalen. Het gaat daarbij om minstens 70% van het salaris. Het loon mag tijdens het eerste ziektejaar niet onder het minimumloon uitkomen. Het tweede jaar mag dat wel.

3. Start een re-integratietraject op

Als werkgever ben je verplicht om bij langdurige ziekte van een werknemer samen aan de re-integratie te werken. Er wordt verwacht dat je een re-integratietraject opstart. Samen met je zieke werknemer ben je verantwoordelijk voor het re-integratieproces. Jullie doel: de verzuimperiode zo kort mogelijk houden. Je kunt hiervoor hulp inschakelen van een professioneel re-integratiebedrijf.

4. Evalueer de voortgang elke zes weken

Bij langdurig verzuim is het belangrijk om nauw contact te houden met je werknemer en elke zes weken samen te kijken hoe het gaat.

Welke stappen moet je zetten bij langdurig verzuim?

Heb je te maken met lang verzuim binnen je organisatie? Dan moet je als werkgever verschillende stappen door om je medewerker te helpen met re-integreren.

1. Meld je werknemer ziek

Heeft je medewerker zich ziek gemeld? Geef dit binnen een week door aan de arbodienst of bedrijfsarts, of het nou gaat om kortdurend of langdurig verzuim. Bij langdurige ziekte is het belangrijk dat de manager en HR-afdeling samen een re-integratiedossier starten. Hierin houd je de vooruitgang bij. Is je werknemer langer dan 42 weken ziek? Dan krijg je te maken met de 42e-weeksmelding. Dit houdt in dat je je medewerker ook moet ziek melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

2. Stel een probleemanalyse op met de bedrijfsarts

Aan de hand van gesprekken met de zieke medewerker maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. Dit gebeurt binnen zes weken na de ziekmelding. De arts kijkt bijvoorbeeld welke werkzaamheden de werknemer nog kan doen, wat er nodig is voor volledige re-integratie en wanneer de medewerker vermoedelijk weer aan de slag kan.

3. Plan de re-integratie met je werknemer

Nadat je de diagnose van de bedrijfsarts hebt ontvangen, maak je binnen twee weken samen met je medewerker een re-integratieplan. In dit plan van aanpak leg je afspraken en maatregelen vast om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het is verplicht om er in ieder geval in te zetten wat de werknemer wil bereiken en hoe diegene weer aan de slag kan.

4. Houd evaluatiemomenten

Naast de evaluatiemomenten die je elke zes weken houdt, kijk je ook aan het einde van het eerste ziektejaar terug op het traject. Dit is ook het moment waarop het UVW aan de hand van het re-integratieverslag checkt of zowel de werkgever als de werknemer zich voldoende heeft ingezet voor de re-integratie. Zit je medewerker na twee jaar nog ziek thuis? Dan kan die een uitkering aanvragen. Ook wanneer jullie inspanningen niet geleid hebben tot de terugkeer naar het werk, is het goed om het langdurig verzuim af te sluiten met een evaluatiegesprek.

Young Magazine

Key takeaways

  • Bij langdurig verzuim is een medewerker voor een lange periode niet aan het werk vanwege ziekte.
  • Zowel werkgevers als werknemers hebben rechten en plichten bij lang ziekteverzuim. Zo ben je als werkgever verplicht het loon door te betalen en een re-integratietraject op te starten.
  • Als werkgever moet je verschillende stappen zetten om je zieke medewerker te helpen met re-integreren. Zo moet je de medewerker ziek melden bij de bedrijfsarts of arbodienst, stel je een probleemanalyse op met de bedrijfsarts en maak je een re-integratieplan met je zieke werknemer.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is langdurig ziekteverzuim?

  • Bij langdurig verzuim is een medewerker voor langere tijd ziek en kan daarom niet werken. Lang verzuim heeft verschillende oorzaken, van chronische en psychische aandoeningen tot lichamelijk letsel, ziektebehandelingen en werkgerelateerde factoren.

  • Hoelang is lang verzuim?

  • In ieder geval meer dan 4 weken. Sommige instanties en organisaties spreken vanaf 6 weken ziekte van langdurig verzuim.

  • Wat moet een werkgever doen bij langdurige ziekte?

  • Werkgevers hebben verschillende plichten bij langdurig ziekteverzuim van een medewerker. De belangrijkste is misschien wel dat ze een re-integratietraject moeten opzetten. Alle plichten plus een stappenplan vind je in ons artikel.

Alles over verzuim