Verzuimpreventie

Jouw medewerkers ziek thuis laten zitten? Liever niet. Werk daarom actief aan verzuimpreventie. Dat is goed voor de gezondheid van je co-workers, maar levert ook voordelen op voor jouw bedrijf. Wij duiken dieper in dit onderwerp door de betekenis van het terugdringen van verzuim voor je uit te zoeken en redenen voor een goede verzuimpreventie onder elkaar te zetten. Daarnaast laten we de stappen voor een goed preventief verzuimbeleid zien. Als kers op de taart krijg je er ook nog eens vier tips voor verzuimpreventie bij.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is verzuimpreventie?

Als we het hebben over verzuimpreventie, praten we over verzuim als medewerkers afwezig zijn van werk. Niet door een vakantie, maar bijvoorbeeld wel vanwege een gebroken been of burn-out. Verzuim is niet altijd te voorkomen, maar je kunt als werkgever wel ziekteverzuim terugdringen. Soorten verzuim die je kunt verlagen zijn bijvoorbeeld langdurig ziekteverzuim en psychisch verzuim. Kortdurend ziekteverzuim is moeilijker om te verlagen, omdat het daarbij bijvoorbeeld gaat om een griepje. Dat medewerkers af en toe ziek zijn is heel normaal.

Waarom is verzuimpreventie belangrijk?

Preventie van ziekteverzuim klinkt logisch, maar heb je weleens alle redenen om actief aan verzuimpreventie te doen op een rij gezien? Dat is een indrukwekkende lijst:

  • Verzuimkosten terugdringen. Niemand houdt van dikke rekeningen, toch? Verzuim kost klauwen met geld, van salarissen doorbetalen tijdens ziekte tot het inhuren van vervanging. Met verzuimpreventie kun je die kosten flink drukken.
  • Werknemerstevredenheid. Je medewerkers houden ervan als jij om hun gezondheid geeft. Zij zien het verminderen van verzuim namelijk ook als een echte investering. Het levert werkplezier en uiteindelijk ook meer werkgeluk op.
  • Meer productiviteit. Happy employees = hardworking employees. Een gezond en gemotiveerd team doet wonderen voor de productiviteit.
  • Teamdynamiek. Niets verpest de sfeer meer dan een leeg bureau. Door preventieve maatregelen te nemen om verzuim terug te dringen, zorg je voor een gezellige werkomgeving en teamspirit.
  • Goed bedrijfsimago. ‘Wij geven om onze mensen.’ Dat klinkt toch veel beter dan ‘Wij zijn constant op zoek naar vervangers’? Een positief imago trekt niet klanten aan, maar ook nieuwe werknemers. Het is namelijk goed voor je employer branding.
  • Gezonde werkcultuur. Met verzuimpreventie zorg je voor minder werkdruk. Want medewerkers die nooit ziek zijn voelen het vaak extra als hun collega’s een voor een uitvallen. Al het extra werk stapelt zich op en komt op hun schouders terecht. Het voorkomen van ziekteverzuim zorgt ervoor dat die stapels extra werk aanzienlijk kleiner worden, waardoor medewerkers minder werkstress ervaren.

Preventief verzuimbeleid opzetten: 4 stappen

Verzuimpreventie doe je niet zomaar, daar komt een goed preventief verzuimbeleid bij kijken. Over een compleet verzuimbeleid maken, schreven we al een artikel. En spiek voor jouw preventief verzuimbeleid ook even bij het voorbeeld.

Stap 1. Krijg inzicht in het type verzuim

Voor je aan de slag gaat met ziekteverzuim terugdringen, moet je een indruk krijgen van de soorten verzuim die er in je bedrijf spelen. En vergeet de oorzaken ervan niet te onderzoeken. De verplichte risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) is hier een handig hulpmiddel voor.

Stap 2. Bied een PMO aan

Uh, wattes? PMO staat voor preventief medisch onderzoek. Zo’n test voor medewerkers bestaat uit verschillende onderdelen zoals een krachttest of hartfilmpje. Je krijgt hierdoor een goed beeld van de gezondheid van je werknemers. Aan de hand hiervan kun je dus gerichter maatregelen nemen om de gezondheid van je werknemers te beschermen of te verbeteren.

Stap 3. Stel een preventiemedewerker aan

Een preventiemedewerker is verplicht in bedrijven met meer dan 25 werknemers, maar ook in kleinere organisaties is iemand die actief werkt aan het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in je organisatie niet overbodig. Zo komen onderwerpen als ergonomische werkplekken en mogelijkheden voor flexibele werktijden als vanzelf aan bod.

Stap 4. Onderneem actie

Goed dat je nu weet welk verzuim er speelt in je organisatie en wat de oorzaken zijn. Maar nu begint pas het echte werk. Zet je als werkgever actief in voor preventief verzuimbeleid. Train bijvoorbeeld leidinggevenden in het herkennen van werkdruk. Of verzamel feedback van werknemers met medewerkerstevredenheidsonderzoeken.

Tips voor verzuimpreventie

Hoewel verzuimpreventie vaak draait om het terugdringen van ziekteverzuim, is voorkomen altijd beter dan genezen. Extra tips zijn dus meer dan welkom. Check ze hier.

Tip 1. Registreer alle ziekmeldingen

Houd je verzuimadministratie op orde door alle ziekmeldingen goed te registreren. Zo krijg je het op tijd door als het verzuimpercentage in jouw bedrijf stijgt. Wat vaak gebeurt, is dat leidinggevenden het niet doorgeven als een werknemer maar een dagje ziek is. Dit is juist belangrijk. Zo merk je vroegtijdig de voortekenen van grotere problemen op.

Tip 2. Onderschat een goed verzuimprotocol niet

Neem in het verzuimprotocol niet alleen maar de acties na een ziekmelding op, maar ook maatregelen gericht op het verlagen van ziekteverzuim. Hoe je dat doet, zie je bijvoorbeeld in ons verzuimprotocol voorbeeld. Zo’n protocol opzetten is één ding, vergeet ‘m ook niet duidelijk in de organisatie toe te passen. Voorkom dat leidinggevenden hun eigen weg gaan en verspreid het protocol niet slechts via de mail. Verwerk ‘m in trainingen en plaats het bijvoorbeeld ook op interne communicatiekanalen. Voor de beste verzuimpreventie gebruik je het verzuimprotocol in de dagelijkse gang van zaken.

Tip 3. Schenk aandacht aan psychisch verzuim

Mentale ondersteuning is heel belangrijk. Niet alleen gen Z heeft baat bij gesprekken met therapeuten, ook oudere medewerkers vinden mentale ondersteuning fijn. Bied bijvoorbeeld individuele gesprekken met coaches aan of organiseer online mentale gezondheidstrainingen.

Tip 4. Betrek werknemers

Geef je je verzuimpreventie-beleid een facelift? Niet zonder dat je je medewerkers hier goed over inlicht. Ga zelfs nog een stap verder en leg uitdagingen op het gebied van ziekteverzuim tegengaan voor aan je team. Je zult versteld staan van de creatieve ideeën en oplossingen die je medewerkers bedenken.

 

Young Magazine

Key takeaways

  • Verzuimpreventie is het verminderen de afwezigheid van werknemers vanwege o.a. langdurig en psychisch verzuim.
  • Verzuimpreventie is belangrijk voor het terugdringen van verzuimkosten, een hogere productiviteit, een goede teamdynamiek, een gezonde werkcultuur en meer.
  • Een preventief verzuimbeleid zet je op door onze vier stappen te volgen. Die vind je in dit artikel.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is het doel van verzuimpreventie?

  • Het doel van werkgevers is ziekteverzuim terugdringen en aanpakken, hoewel kortdurend ziekteverzuim zoals een griep niet altijd te voorkomen is.

  • Hoe draagt verzuimpreventie bij aan een gezonde werkcultuur?

  • Verzuimpreventie helpt een fijne werksfeer te behouden door de werkdruk te verminderen. Het voorkomt dat medewerkers vaak ziek zijn, waardoor de werkstress afneemt en het werkplezier toeneemt.

  • Wat is preventief verzuim?

  • Preventief verzuimbeleid is de manier waarop je als bedrijf ziekteverzuim probeert terug te dringen of te voorkomen.

  • Waarom is verzuimpreventie belangrijk?

  • Verzuimpreventie is belangrijk omdat het verzuimkosten bespaart, medewerkers gelukkiger maakt en zorgt voor een betere werkomgeving. Al met al draagt het bij aan een gezonder en positiever werkklimaat.

Alles over verzuim