Is het druk op de weg en weet je geen plekje bemachtigen in het ov? Dikke kans dat dat komt door de dido-economie. De wattes-economie? Nee, het heeft niks te maken met die uitgestorven vogel en ook niets met je mobiele provider. Dido staat voor dinsdag en donderdag, de dagen waarop de meeste mensen naar kantoor gaan. Heb jij zelf ook zo’n didoroutine of probeer je de didodrukte juist te vermijden? Bij YoungCapital lees je meer over het dido-dilemma.
Wat is de dido-economie?
Misschien heb je nog nooit van de dido-economie gehoord. Dan is een uitleg wel op z’n plaats. Dido staat voor dinsdag en donderdag, de dagen waarop iedereen massaal naar kantoor gaat. Net als bij een kameel met twee bulten, zie je op die dagen pieken in drukte. Niet gek dat een didoweek door sommigen ook wel een kamelenweek wordt genoemd. De rest van de week? Dan werken veel mensen lekker vanuit huis.
Waarom is er didodrukte?
De dido-economie bestond al vóór corona, maar sinds de pandemie is de didodruk flink toegenomen. We zijn namelijk wel echt anders gaan werken. Vroeger zaten de meeste mensen vijf dagen per week op kantoor, maar nu is hybride werken populair. Het liefst zijn we dan dinsdag en donderdag op kantoor. Waarom? Bijvoorbeeld omdat je de thuiswerkdagen dan mooi aan het weekend kunt plakken. Je kunt dus nog een dagje extra uitslapen. Hierdoor zijn dinsdag en donderdag de piekdagen, terwijl maandag, woensdag en vrijdag juist een stuk rustiger zijn. Vandaar dat we nu een nieuwe werkweek hebben: de dinsdag-donderdag-economie.
Dido economie voor- en nadelen
Je baalt vast als je op dinsdagochtend met je snufferd in de oksel van een medereiziger staat omdat dat de enige beschikbare plek is in de trein. Maar je bent dan wel weer blij als je op kantoor al je leuke collega’s weer ziet. Je merkt het al: de dido-economie heeft zo z’n voor- en nadelen. De belangrijkste check je hier.
Nadelen dinsdag-donderdag-economie
- Drukte alert. Dinsdag en donderdag zijn echte piekdagen. Reken dus extra tijd om naar kantoor te komen. Maar ook het boeken van een meetingruimte is een hassle, alles zit vol.
- Kantoorkakofonie. Hoe meer mensen op kantoor, hoe groter de kans dat je wordt afgeleid. En dat verstoort je concentratie flink.
Voordelen dinsdag-donderdag-economie
- Samenwerken met je team. Op kantoordagen zie je de meeste collega’s weer face to face. Dat is top voor de teamspirit. Even bijpraten, samen aan de slag en je merkt meteen dat het werk niet alleen leuker, maar ook een stuk effectiever wordt.
- Maximale focus. Kantoordagen zijn ideaal voor teamwork en meetings. En die thuiswerkdagen? Perfect voor taken die 100% focus vragen. Zo werk je slimmer, niet harder.
Didodruk: 5 oplossingen
‘s Ochtends lang in de file staan en tijdens lunchtijd geen zitplek kunnen vinden in de kantine is voor niemand leuk. Gelukkig zijn er wel wat oplossingen waarmee je de didodrukte omzeilt.
1. Kies andere dagen. Als je flexibel genoeg bent, overweeg dan om juist op maandag, woensdag, of vrijdag naar kantoor te gaan. Zo vermijd je de didodrukte en heb je minder last van rijen bij de koffieautomaat.
2. Reistijd aanpassen. Moet je echt op dinsdag en donderdag naar je werk? Pas dan in plaats van je werkdagen, je werktijden aan. Vertrek vroeger of juist later om de spits te ontwijken.
3. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Als je toch in de didodrukte belandt, kun je carpoolen of een ander vervoermiddel kiezen. Ga bijvoorbeeld naar werk met de fiets van de zaak of een e-scooter.
4. Plan je werk slim. Gebruik je kantoordagen voor vergaderingen en bewaar de taken die je alleen kunt oppakken voor je thuiswerkdagen.
5. Verplaats de vrijmibo naar donderdag. Maak er een domibo van. Spoor je collega’s aan met een hapje en drankje. Dan is het op de donderdagmiddag dolle pret en zit je niet in je uppie aan de borrel op vrijdag.
FAQ
Wat is de dido-economie?
De dido-economie of didowerken betekent dat dinsdag en donderdag de drukste dagen zijn op kantoor, omdat veel mensen dan naar het werk gaan en de rest van de week thuiswerken.
Hoe noemen we de dido-economie ook wel?
De dido-economie heet ook wel een kamelenweek. Net als bij een kameel met twee bulten, zie je op de dinsdag en donderdag pieken in drukte. In het Engels is er nog een andere naam voor mensen die op ‘Tuesday, Wednesday and Thursday’ op kantoor zijn: TWaTs.
Waarom werken ook veel mensen op woensdag vanuit huis?
In een dido-economie werken mensen op maandag en vrijdag vaak vanuit huis omdat deze dagen tegen het weekend aangeplakt zitten. Op woensdag is dat anders, dan zijn de scholen in Nederland vroeg uit. Hierdoor is het kantoor op woensdag dus ook minder druk.