Meewerkend voorman

Werken als meewerkend voorman: iets voor jou?

Toe aan je next step in de logistiek? Misschien is een baan als meewerkend voorman of voorvrouw de uitdaging die je zoekt. Maar wat is een meewerkend voorman precies? En wat doet een meewerkend voorman? Wij zochten het voor je uit. Lees snel verder en ontdek of deze job bij je past.


Wat doet een meewerkend voorman?

Een meewerkend voorman of assistent voorman (die natuurlijk net zo goed een vrouw kan zijn) is iemand die een team medewerkers aanstuurt. Bijvoorbeeld in de logistiek, bouw, productie of techniek. Het is een leidinggevende functie waarin je onder andere werknemers instructies geeft en motiveert. Ook maak je een planning en check je de kwaliteit van het werk. Naast leidinggeven, help je het team met de dagelijkse werkzaamheden. Dat verklaart de naam van deze functie, waaruit natuurlijk al blijkt dat je meewerkt met het team. Dit beroep wordt ook wel voorman genoemd. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, werk je ook in die functie lekker mee met het team.

Jouw werkdag als meewerkend voorman

Net als elke werkdag start je vandaag met een stand-up met het team. Je bespreekt de werkzaamheden van de dag daarvoor, zodat iedereen precies weet wat er goed ging en wat er vandaag beter kan. Je moet af en toe streng zijn, maar deelt ook complimenten uit als het team successen behaalt. Daarna vertel je alvast iets over het nieuwe verpakkingsmateriaal waar jullie binnenkort mee gaan werken en beantwoord je een vraag van een van de magazijnmedewerkers. Als meewerkend voorman is het jouw taak om ervoor te zorgen dat jouw team zonder problemen aan de slag kan.

Even later moet je plotseling optreden als troubleshooter. Een van de medewerkers heeft opgemerkt dat de code op een container niet overeenkomt met die op de bestellijst. Het is belangrijk dat jij snel uitzoekt hoe dit zit, want anders loopt het transport misschien wel vertraging op. En dus ga je direct met je handscanner op zak het magazijn in, op zoek naar de oplossing. Ook wanneer er geen problemen zijn, zit je als meewerkend voorman nooit stil. Je helpt bijvoorbeeld mee op de werkvloer, houdt de planning in de gaten of checkt de kwaliteit van geleverd werk. Samen met het team zorg je ervoor dat jullie werk van topkwaliteit leveren.

Waar werkt een meewerkend voorman?

Waar je als meewerkend voorman werkt, is helemaal aan jou. Bijvoorbeeld in een fabriek, op een bouwplaats of in een groot magazijn. Hoe jouw werk er precies uitziet en wie je collega's zijn, hangt af van de sector waarin je aan de slag gaat. In de logistiek stuur je meestal magazijnmedewerkers aan, bijvoorbeeld in het magazijn van een grote supermarktketen of een logistieke dienstverlener. Zelf heb je ook een leidinggevende, namelijk de logistiek manager. In welke sector je ook aan de slag gaat, als meewerkend voorman heb je meestal geen 9-tot-5-baan. Avond- en weekenddiensten horen er soms bij, of je werkt in ploegendiensten. Maar ook overdag is er natuurlijk genoeg te doen. Er is dus meestal wel een baan te vinden die in jouw schema past.

De taken van een meewerkend voorman

 • Aansturen, ondersteunen en motiveren van jouw team werknemers.
 • Maken, in de gaten houden en eventueel bijsturen van de planning.
 • Meehelpen met dagelijkse werkzaamheden op de werkvloer.
 • Controleren van de uitvoering en kwaliteit van het werk.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als meewerkend voorman: hoe is dat?

De perfecte baan bestaat niet. Maar de ene job past natuurlijk wel beter bij je dan de andere. Twijfel je of dit werk iets voor je is? Misschien helpt het om de voor- en nadelen van werken als meewerkend voorman tegenover elkaar te zetten. Je checkt ze hieronder.

Voordelen van werken als meewerkend voorman

 • Meewerkend voorman is de ideale next step als je al een tijdje in de logistiek werkt. Je hebt veel verantwoordelijkheden, komt voor nieuwe uitdagingen te staan en helpt het team groeien.
 • Bij een leidinggevende job hoort een lekker salaris. Werk je op onregelmatige tijden? Dan komen daar zelfs nog mooie toeslagen bovenop.
 • Ooit weleens een leidinggevende tussen de magazijnstellingen gezien? In deze functie kan dat gewoon. Voor jou geen stoffig kantoor, want jij knalt lekker mee met het team op de werkvloer.

Nadelen van werken als meewerkend voorman

 • Onregelmatige werktijden horen bij dit beroep. Is het niet omdat je ploegendiensten draait, dan is het wel omdat je soms moet overwerken. Als je liever elke dag om 5 uur naar huis gaat, is dit niet de job voor jou.
 • Als meewerkend voorman sta je altijd klaar voor het team. Medewerkers kunnen altijd bij jou aankloppen als ze bijvoorbeeld een vraag of probleem hebben. Deze functie is daarom minder geschikt als je af en toe graag in je eentje werkt.
 • Het is een verantwoordelijke job en de werkdruk is soms hoog. Het is niet handig als je daar snel van in de stress schiet.

Jouw salaris als meewerkend voorman

Money, money, money… Must be funny. Wat verdient een meewerkend voorman ongeveer? Een meewerkend voorman in de logistiek verdient een salaris tussen de € 2.300 en € 3.100 bruto per maand. Best een groot verschil. Hoe zit dat? Wat jouw loon als meewerkend voorman precies is, hangt af van een heleboel factoren. Denk aan je opleidingsniveau, werkervaring en het bedrijf waar je werkt. Het gemiddelde meewerkend voorman salaris ligt rond de € 2.800 bruto per maand. Hier komen soms nog toeslagen bovenop, bijvoorbeeld als je 's avonds laat, 's nachts of in het weekend werkt. Wat het netto salaris van een meewerkend voorman is? Dat bereken je eenvoudig met onze handige bruto-netto calculatietool.

De volgende stap als meewerkend voorman

Meewerkend voorman is al een hele mooie functie, maar er is natuurlijk altijd ruimte voor groei. The sky is the limit, weet je wel. Wat dacht je van een baan als logistiek manager? Je bent dan niet verantwoordelijk voor één team, maar stuurt meerdere leidinggevenden aan. Een ander verschil is dat je in die functie zelf niet meer op de werkvloer te vinden bent, dus je maakt een mooie stap vooruit. Niet wat je zoekt? Misschien is een baan als veiligheidsadviseur dan wat voor je. Als meewerkend voorman heb je al ervaring met het controleren van de veiligheidsvoorschriften, en in deze functie word je expert op het gebied van veilig werken.

Meewerkend voorman worden: wat heb je nodig?

De meeste meewerkend voormannen en -vrouwen hadden eerst een uitvoerende baan en groeiden door tot leidinggevende. Ze waren bijvoorbeeld eerst magazijnmedewerker. Het is voor dit beroep belangrijk dat je ervaring hebt in de logistiek, zodat je al weet hoe het er in deze sector aan toegaat. Een logistieke opleiding is ook mooi meegenomen, maar vaak niet vereist. De meeste werkgevers vragen wel om minimaal mbo-werk- en -denkniveau.

Jouw skills

Follow the leader, leader, leader… Als meewerkend voorman geef je leiding zonder dat je de baas uithangt. Door jouw enthousiasme kost het je weinig moeite om een team aan het werk te krijgen. En je geeft zelf natuurlijk het goede voorbeeld door lekker mee te werken. Je hebt veel mensenkennis en hebt snel in de gaten wat je teamleden nodig hebben, of dat nou extra uitleg, een schouderklopje of een hart onder de riem is.

Hoewel je veel tijd op de werkvloer doorbrengt, houd je ondertussen ook nog de planning en de kwaliteit van het werk in de gaten. Voor een multitasker als jij geen probleem, want thuis hang je ook moeiteloos de was op terwijl je met je moeder belt en bedenkt of je vanavond eens voor veggies kiest of toch een pizza bestelt.

Cheat sheet voor je cv

Heb jij een toffe baan als meewerkend voorman op het oog die je niet aan je voorbij wilt laten gaan? Met deze skills op je cv is die job straks van jou.

Skills meewerkend voorman
Communicatie Overzicht houden
Leiderschap Plannen
Motiveren Stressbestendig
Oplossingsgericht Verantwoordelijkheid

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Is een baan als meewerkend voorman niet wat je zoekt, maar ben je wél heel enthousiast over de logistiek? Er zijn mogelijkheden zat in deze sector, dus zoek vooral nog even verder. Er zijn bijvoorbeeld veel banen waarin je lekker op pad bent. Denk aan functies als bezorger, chauffeur en bijrijder. Dit soort werk is ideaal voor jou als je graag je eigen ding doet en het leuk vindt om af en toe een praatje te maken met de klant. Muziek aan en gaan.

Overzicht meewerkend voorman

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.300 - € 3.100
Gerelateerde functies Logistiek teamleider, magazijnchef, voorman

Veelgestelde vragen

 • Wat is een meewerkend voorman?

 • Dat is iemand die een team medewerkers aanstuurt en zelf meewerkt aan de dagelijkse werkzaamheden. Je komt deze functie vooral tegen in de logistiek, productie, bouw en techniek.

 • Waar vind ik een baan als meewerkend voorman?

 • Misschien wel via YoungCapital. Tussen onze logistieke vacatures staan namelijk regelmatig leuke jobs als meewerkend voorman.

 • Wat doet een meewerkend voorman?

 • De belangrijkste taken van een meewerkend voorman zijn het aansturen van een team medewerkers, het maken van de planning en het controleren van het werk. Daarnaast is een meewerkend voorman ook zelf veel op de werkvloer te vinden.

 • Wat verdient een meewerkend voorman?

 • Het salaris van een meewerkend voorman in de logistiek ligt meestal tussen de € 2.300 en € 3.100 bruto per maand.

 • Wat is het verschil tussen een voorman en een meewerkend voorman?

 • Er is geen verschil. Het zijn twee verschillende functietitels voor hetzelfde beroep. Net als een meewerkend voorman, is een voorman namelijk een leidinggevende die zelf ook uitvoerend werk doet.

Bekijk ook eens deze logistieke functies