Ontslag vast contract

Een vast contract, da’s toch, eh … vast? Klopt, maar toch komt ontslag bij een vast contract voor. Bijvoorbeeld als je zelf besluit de benen te nemen. Je werkgever kan je ook ontslaan, maar heeft daar wel een goede reden voor nodig. Hoe dat zit, check je hier. Zo leggen we uit wanneer je ontslagen kunt worden met een vast contract en hoe zit het met de opzegtermijn bij een vast contract. Spoiler alert: je baas komt echt niet zomaar van jou af.

Mag je ontslagen worden met een vast contract?

Yep, je kunt ontslagen worden met een vast contract. Maar dat kan nooit zomaar, tenzij je nog in je proeftijd zit. Je werkgever moet een geldige reden hebben voor je ontslag die in de wet staat. Het UWV of de kantonrechter moet die reden bovendien toetsen. Best een gedoe, dus. Je mag ontslagen worden met een vast contract als:

  • De financiële situatie van het bedrijf slecht is en je baas je geen andere job kan aanbieden. Ook als het bedrijf failliet gaat, word je ontslagen. In dat geval zegt de curator je contract op en heeft je werkgever geen toestemming nodig van het UWV.
  • Je de AOW-leeftijd bereikt. Doorwerken na je pensioen is niet verboden, maar je werkgever is niet verplicht om je in dienst te houden. Er gelden vanaf dat moment andere ontslagregels.
  • Er ontbindende voorwaarden in je contract staan. Als je niet aan zo’n voorwaarde voldoet, mag je werkgever je ontslaan. Bijvoorbeeld als je geen VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) kunt laten zien of omdat je voor een afgesproken datum een bepaald diploma niet hebt behaald.
  • Je al meer dan 2 jaar ziek bent. Na 2 jaar arbeidsongeschiktheid mag je werkgever je ontslaan. Lees meer over ontslag bij ziekte.
  • Je niet goed genoeg functioneert. No worries, je werkgever mag je niet zomaar ontslaan als je een keer een foutje maakt. Je baas moet aan de kantonrechter kunnen laten zien aan welke functie-eisen je niet voldoet en dat je de kans hebt gekregen om je functioneren te verbeteren.
  • Er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. De situatie moet dan zo ernstig zijn dat jullie de relatie niet meer kunnen herstellen.
  • Je heel vaak ziek bent. Ziekteverzuim is nooit zomaar een reden voor ontslag. Je werkgever mag je alleen ontslaan als de gevolgen van jouw afwezigheid heel ernstig zijn voor het bedrijf.
  • Je het zo bont hebt gemaakt dat je werkgever je op staande voet mag ontslaan. Bijvoorbeeld als je diefstal of fraude hebt gepleegd, of werk weigert zonder goede reden. Je baas heeft hier geen toestemming voor nodig van het UWV of de kantonrechter.

Naar het UWV of de rechter stappen is niet niks. Daarom probeert je werkgever vaak eerst om het contract te beëindigen met wederzijds goedvinden. Jullie maken dan samen afspraken over het ontslag. Die leg je vast in een vaststellingsovereenkomst.

Rechten bij ontslag met vast contact

Jouw belangrijkste recht met een vast contract is dus dat je niet zomaar kunt worden ontslagen. En als het toch tot ontslag met een vast contract komt, waar heb je dan (mogelijk) recht op?

Transitievergoeding

Als je weg moet bij je werkgever zonder dat het je eigen schuld is, krijg je een transitievergoeding. Zie het als een financieel steuntje in de rug om de periode in between jobs door te komen. Je hebt geen recht op deze vergoeding als je wordt ontslagen op staande voet.

Ontslagvergoeding

Ga je in goed overleg weg bij je werkgever en ga je akkoord met je vertrek? Dan kun je die transitievergoeding wel vergeten. Je stemt dan immers zelf in met je vertrek. Je kunt dan wél onderhandelen over een ontslagvergoeding. Let op: dit is geen wettelijk recht.

Een uitkering

Als je werkloos raakt zonder dat dat je eigen schuld is, heb je recht op een WW-uitkering. Dat geldt dus ook als je wordt ontslagen met een vast contract. Check de precieze voorwaarden op de website van het UWV en vergeet niet om de uitkering zelf aan te vragen.

Opzegtermijn vast contract

Als je wordt ontslagen met een vast contract sta je niet van de ene op de andere dag op straat. Je werkgever moet zich houden aan de wettelijke opzegtermijn. Dat geeft je wat tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Hoelang de opzegtermijn met een vast contract is, check je in onderstaande tabel.


In dienst Opzegtermijn
Korter dan 5 jaar 1 maand
Tussen de 5 en 10 jaar 2 maanden
Tussen de 10 en 15 jaar 3 maanden
15 jaar of langer 4 maanden

Je werkgever mag in je contract een langere opzegtermijn met je afspreken. Let op dat de opzegtermijn van je werkgever altijd 2 keer zo lang moet zijn als die van jou als werknemer.

Zelf ontslag nemen met een vast contract

Het hebben van een vast contract is fijn, maar er komt misschien een moment dat je er graag van af wilt. Bijvoorbeeld omdat je een andere leuke job op het oog hebt. Je kunt altijd zelf ontslag nemen met een vast contract, maar je moet je dan wel aan de opzegtermijn houden. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt de wettelijke opzegtermijn van 1 maand, tenzij je iets anders afspreekt in je contract.

Als je zelf ontslag neemt, heb je geen recht meer op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Zelf ontslag nemen met een vast contract is daarom vaak alleen slim als je al een andere baan in de pocket hebt. Wil je weg om een andere reden, zoals een arbeidsconflict? Dan zijn er betere alternatieven, zoals ontslag met wederzijds goedvinden.

Key takeaways

  • Je mag niet zomaar worden ontslagen met een vast contract. Je werkgever heeft daar een geldige reden voor nodig die het UWV of de kantonrechter toetst.
  • Voordat je werkgever naar de rechter stapt, probeert ie vaak eerst om het contract te beëindigen met wederzijds goedvinden.
  • Bij ontslag met een vast contract heb je meestal recht op een transitievergoeding of ontslagvergoeding en een uitkering.
  • De opzegtermijn bij een vast contract hangt af van hoelang je al bij je werkgever werkt.
  • Je kunt ook zelf ontslag nemen met een vast contract. Ook jij moet je aan de opzegtermijn houden.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Ik heb een vast contract, kan ik ontslagen worden?

  • Ja, dat kan, maar niet zomaar. Je werkgever moet daarvoor een geldige reden hebben. Je mag bijvoorbeeld worden ontslagen met een vast contract als het bedrijf financiële problemen heeft of je meer dan 2 jaar ziek bent.

  • Wat krijg je als je ontslagen wordt met een vast contract?

  • Als je ontslagen wordt met een vast contract, heb je meestal recht op een transitievergoeding en een WW-uitkering. Dat is niet het geval als je wordt ontslagen op staande voet.

  • Wat is de opzegtermijn bij een vast contract?

  • De opzegtermijn van je werkgever is minstens 1 maand. Hoe langer je bij het bedrijf werkt, hoe langer de opzegtermijn. De wettelijke opzegtermijn bij een vast contract voor jou is 1 maand. In je contract kunnen andere afspraken staan.