Ontslag tijdens ziekte

Ziek thuis zitten is al geen pretje, en dan ook nog eens je baan verliezen is helemaal een ramp. Maar mag dat eigenlijk wel, ontslag tijdens ziekte? Hoe zit het met ontslag tijdens ziekte bij een tijdelijk contract? En waar heb je recht op als je ziek uit dienst gaat? In dit artikel vind je de belangrijkste regels en info over ontslag bij ziekte op een rij, zodat je precies weet wat je kunt verwachten als je ziek bent en de laan wordt uitgestuurd.

Mag je ontslagen worden als je ziek bent?

Ontslag tijdens ziekte mag meestal niet. Er geldt namelijk een opzegverbod. Dat betekent dat je de eerste 104 weken (oftewel 2 jaar) ziekte beschermd bent tegen ontslag. Je werkgever mag je dan niet ontslaan. Dat mag pas als je langer dan 2 jaar ziek bent en je baas er alles aan heeft gedaan om je re-integratie te laten slagen. Je staat na 2 jaar ziekte niet automatisch op straat, want je werkgever moet eerst een ontslagvergunning aanvragen.

Uitzonderingen ontslag bij ziekte

Er zijn situaties waarin je werkgever je toch mag ontslaan tijdens de eerste 2 ziektejaren. Namelijk als:

Ontslag als je vaak ziek bent

Soms mag je baas je ook ontslaan bij kort frequent verzuim. No worries, dat gebeurt heus niet zomaar als je toevallig een paar keer een griepje te pakken hebt. Jouw ziek zijn moet een grote negatieve invloed hebben op de organisatie. Je werkgever mag dan ontslag voor je aanvragen, maar moet dat eerst laten toetsen door de kantonrechter. Die bekijkt of je werkgever je mag ontslaan.

Tijdelijk contract niet verlengen bij ziekte

Loopt je tijdelijke contract af terwijl je ziek bent? Dan hoeft je werkgever die niet te verlengen. Da’s officieel geen ontslag, maar ‘beëindiging van rechtswege’. De aanzegtermijn geldt gewoon, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent. Als je contract afloopt, moet je werkgever je ziek uit dienst melden. Je kunt dan een Ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV. Zolang je contract nog loopt, ben je wel gewoon beschermd tegen ontslag tijdens ziekte met een tijdelijk contract.

Ontslag tijdens ziekte met wederzijds goedvinden

Tijdens de eerste 2 jaar dat je ziek bent, kan je werkgever je vragen het contract te beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Het gaat dan om ontslag tijdens ziekte met wederzijds goedvinden. Dat klinkt misschien interessant, want jullie gaan dan in goed overleg uit elkaar en het scheelt je een re-integratietraject en andere stress. Toch is ons advies: teken geen vaststellingsovereenkomst als je ziek bent. Als je dat wel doet, krijg je namelijk geen uitkering. Neem contact op met het FNV als je advies nodig hebt in deze situatie. Deze organisatie kan je bijvoorbeeld helpen om bij je werkgever aan te geven dat een re-integratietraject op dit moment te zwaar voor je is.

2 jaar ziek, en dan?

Ontslag mag na twee jaar ziekte dus wel. Het opzegverbod geldt dan namelijk niet meer. Maar dat ontslag gaat niet vanzelf. Na 2 jaar ziekte heeft je werkgever drie opties:

  1. Vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte. De meeste werkgevers kiezen ervoor om het ontslag na 2 jaar ziekte met een vaststellingsovereenkomst te regelen. Dat gaat namelijk sneller dan ontslag via het UWV. Ontslag met wederzijds goedvinden is na 2 jaar ziekte vaak geen gek idee. Maar laat wel iemand met verstand van zaken de overeenkomst checken voordat je je krabbel zet. Zo weet je zeker dat je een redelijke ontslagvergoeding krijgt.
  2. Je werkgever doet niets. Je baas zegt niks over ontslag, maar stopt met het betalen van je salaris. Je hebt dan een slapend of sluimerend dienstverband. Neem nooit zomaar zelf ontslag in deze situatie, want dan heb je geen recht op een WW-uitkering. Onderhandel liever over ontslag met wederzijds goedvinden.
  3. Je werkgever vraagt ontslag aan bij het UWV. Je werkgever moet dan bewijzen dat je minstens 2 jaar ziek bent, je binnen een half jaar niet herstelt en dat ie geen ander geschikt werk voor je heeft. Je krijgt van het UWV een kopie van de ontslagaanvraag. Je hebt vervolgens 14 dagen de tijd om op het ontslag te reageren via het verweerformulier ontslag van UWV.

Geeft het UWV toestemming voor het ontslag na 2 jaar ziekte? Dan moet je werkgever je binnen 4 weken met een brief laten weten dat je contract stopt. Je baas moet zich gewoon aan de opzegtermijn houden. Krijg je de ontslagbrief niet of te laat? Dan is je ontslag niet geldig. Je moet naar de kantonrechter om het ontslag terug te draaien. Je kunt ook naar de rechter stappen als je het niet eens bent met de beslissing. Dit moet binnen 2 maanden. Vindt het UWV dat je werkgever te weinig heeft gedaan aan je re-integratie? Dan moet je baas je nog een extra jaar loon doorbetalen. Na dat jaar mag ie je alsnog ontslaan.

Geeft het UWV geen toestemming voor ontslag? Dan blijf je gewoon in dienst en ga je verder met je re-integratie.

Transitievergoeding ziek uit dienst

Als je na 2 jaar ziekte uit dienst gaat, heb je recht op een transitievergoeding. Deze vind je terug op de eindafrekening. Daarop staan ook je laatste loon, de openstaande vakantiedagen en het opgebouwde vakantiegeld dat je werkgever je nog moet betalen. Je krijgt de eindafrekening binnen een maand na het einde van je contract.

Inkomen na ontslag bij ziekte

Na 2 jaar ziekte krijg je meestal een WIA-uitkering. Daar heb je recht op als je verzekerd was voor de WIA toen je ziek werd en je voor minimaal 35% arbeidsongeschikt bent. Krijg je geen WIA-uitkering? Vraag dan binnen een week na je ontslag een WW-uitkering aan en ga op zoek naar een nieuwe baan. Op YoungCapital staan er genoeg vacatures open.

Key takeaways

  • De eerste 2 jaar dat je ziek bent, ben je beschermd tegen ontslag. Er geldt dan een zogenaamd opzegverbod.
  • Ontslag tijdens ziekte mag tijdens de eerste 2 jaar alleen in uitzonderingssituaties. Bijvoorbeeld in de proeftijd en als je niet meewerkt aan je re-integratie.
  • Je werkgever hoeft je tijdelijke contract niet te verlengen bij ziekte. Als je ziek uit dienst gaat bij een tijdelijk contract, kun je een Ziektewetuitkering krijgen.
  • Teken in de eerste 2 jaar van je ziekte nooit zomaar een vaststellingsovereenkomst. Je verliest dan je recht op een uitkering.
  • Na 2 jaar ziekte mag je werkgever je ontslaan. Je baas kan ontslag aanvragen bij het UWV, een vaststellingsovereenkomst voorstellen of niks doen (slapend dienstverband).
  • Je hebt recht op een transitievergoeding als je na 2 jaar ziekte uit dienst gaat. Vaak kun je ook een WIA-uitkering aanvragen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Is ontslag bij ziekte toegestaan met een vast contract?

  • Je mag in de eerste 2 jaar van je ziekte niet worden ontslagen, wat voor contract je ook hebt. Daarna mag je werkgever je ontslaan, maar moet daarvoor wel een ontslagvergunning aanvragen.

  • Ik ga ziek uit dienst, wat gebeurt er nu?

  • Je werkgever meldt je dan ziek bij het UWV. Je krijgt geen loon meer betaald. Als je korter dan 2 jaar ziek bent, heb je wel recht op een Ziektewetuitkering.

  • Mag ontslag bij ziekte met een jaarcontract?

  • De eerste 2 jaar van je ziekte ben je beschermd tegen ontslag. Maar als je tijdelijke contract binnen die periode afloopt, is je werkgever niet verplicht om ’m te verlengen. Je gaat dan dus ziek uit dienst.