Vrij vragen van werk

Lekker natuurlijk zo’n weekje vakantie, maar je moet eerst wel even vrij vragen van je werk. Ook voor een snipperdag of (bijzonder) verlof heb je toestemming nodig van je baas. Hoe vraag je eigenlijk vrij van je werk? En welke regels komen daarbij kijken? Dat ontdek je snel genoeg als je even verder leest. We zetten namelijk de belangrijkste regels op een rij en maakten een handig stappenplan. Zo is vrij vragen van werk een fluitje van een cent.

Vrij vragen van werk: de regels

Als je werkt, heb je recht op vakantiedagen. Daarnaast krijg je in bepaalde situaties verlof: vrije dagen waar je geen vakantiedagen voor hoeft in te zetten. Bijvoorbeeld als je een kind krijgt, gaat trouwen of een familielid verliest. Je moet natuurlijk wel even vrij vragen van je werk als je een dagje (of drie weken lang, why not) iets anders wilt doen. De regels hierover verschillen per type verlof en soms ook nog eens per werkgever, maar er zijn wel richtlijnen.

Vakantie aanvragen

  • In principe bepaal je als werknemer wanneer en hoe je je vakantiedagen opneemt. Maar je hebt daar wel toestemming van je baas voor nodig.
  • Je werkgever heeft twee weken de tijd om op je vakantieaanvraag te reageren. Is ie te laat? Dan kun je ervan uitgaan dat je aanvraag is goedgekeurd.
  • Hoe ver van tevoren je vrij moet vragen op werk, verschilt per werkgever. Meestal is twee weken van tevoren lang genoeg als je een paar dagen vrij wilt. Als je langer vrij wilt zijn, kun je beter minstens een maand van tevoren vakantie aanvragen.
  • Je moet de kans krijgen om elk jaar je wettelijke vakantiedagen op te nemen.
  • Je baas mag je vakantieaanvraag alleen weigeren als ie daarvoor een ‘gewichtige reden’ heeft. Bijvoorbeeld als je vakantie de bedrijfsvoering verstoort of er onderbezetting is.
  • Je werkgever mag een goedkeuring voor een vakantieaanvraag intrekken als ie daarvoor een ‘gewichtige reden’ heeft. Heb je al kosten gemaakt voor je vakantie? Dan moet je baas die vergoeden.
  • In veel cao’s en contracten staan specifieke regels over vakantie aanvragen. Daarin staat bijvoorbeeld hoe en wanneer je vrij moet vragen bij jouw werk. Deze regels gelden en zijn dus het checken waard.

1 dag vrij vragen van werk

  • Voor een losse vrije dag zet je meestal een vakantiedag of een ADV- of ATV-dag in, als je die hebt. Een vrije dag tussendoor heet een snipperdag.
  • In sommige situaties kun je verlof aanvragen voor een vrije dag. Denk aan verhuisverlof, verlof bij overlijden en verlof bij trouwen.
  • Hoelang van tevoren je een vrije dag moet aanvragen, hangt af van je werkgever. Vaak kan dat vrij lastminute, maar dat is niet altijd mogelijk. Check de regels bij je werkgever.

Verlof aanvragen

  • Als je wettelijk recht hebt op verlof, mag je werkgever je verlofaanvraag niet weigeren.
  • Wanneer je het verlof moet aanvragen, verschilt per verlofsoort. Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof vraag je bijvoorbeeld ruim van tevoren aan, maar calamiteitenverlof juist lastminute.
  • Ook hoe je verlof aanvraagt, verschilt per verlofsoort. Vaak moet dit schriftelijk, maar in spoedsituaties is een belletje meestal voldoende.
  • Check voor de precieze regels onze pagina’s over de verschillende verlofregelingen.

Hoe vraag je vrij van werk?

Er zijn dus wat regels om rekening mee te houden als je vrij wilt vragen van werk. Maar welke stappen moet je concreet zetten als je weet dat je er een dagje of weekje tussenuit wilt? Ons stappenplan helpt je op weg.

1. Check het beleid

De regels over vrij vragen verschillen per werkgever. Duik daarom eerst in je cao, contract of bedrijfsreglement om te ontdekken wat er komt kijken bij vrij vragen op jouw werk. Daar lees je vaak bijvoorbeeld hoe en wanneer je je aanvraag moet indienen.

2. Pak de kalender erbij

Je werkgever is waarschijnlijk niet zo blij als je er tijdens de drukke kerstpiek tussenuit piept. En het is ook geen strak plan om tegelijkertijd met je naaste collega op zomervakantie te gaan. Daarom is het altijd slim om even op de bedrijfskalender te kijken wat een goede periode is om je vakantie te plannen. Zo is de kans het grootst dat je werkgever akkoord gaat met je aanvraag.

3. Bepaal je verlof

Beetje slordig als je straks de verkeerde datums invoert als je je vrije dagen aanvraagt. Dubbelcheck daarom wanneer je precies vrij wilt vragen op werk en op welke manier. Zet je bijvoorbeeld vakantiedagen of ADV-uren in, of heb je recht op ander verlof?

4. Vraag vrij

Hoe je je aanvraag precies doet, verschilt per werkgever. Vaak overleg je eerst even met je leidinggevende voordat je officieel vrij vraagt. Is die op de hoogte? Dan gooi je er bijvoorbeeld een mail uit of voer je je aanvraag in het verlofregistratiesysteem in, maar net wat bij jouw werkgever gebruikelijk is.

5. Wacht op goedkeuring

Is je aanvraag de deur uit? Dan is het wachten op goedkeuring van je manager of HR. Pas als die akkoord heeft gegeven, is het safe om dat ticket to the tropics of fantastische huisje aan zee te boeken.

Key takeaways

  • De regels over vrij vragen van werk verschillen per verlofsoort en vaak ook per werkgever. Houd de regels aan die in je contract, cao of bedrijfsreglement staan.
  • Je bepaalt zelf wanneer je vrij vraagt, maar je werkgever moet daar wel altijd toestemming voor geven. Weigeren mag alleen met een belangrijke reden.
  • Over het algemeen geldt: hoe eerder je vrij vraagt, hoe groter de kans is dat je aanvraag wordt goedgekeurd.
  • Check voordat je vrij vraagt het verlofbeleid van je werkgever. Daarin staat vaak hoe en wanneer je precies vrij moet vragen van werk. Bijvoorbeeld per mail of via een systeem.
  • Boek je vakantie pas nadat je manager of HR je aanvraag heeft goedgekeurd.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe kun je het beste vrij vragen?

  • Dat hangt af van de regels bij jouw organisatie. Werkgevers vinden het vaak fijn als je vooruit plant en je je vrije dagen op tijd aanvraagt. Zorg er daarnaast voor dat je op de hoogte bent van het verlofbeleid, zodat je vrij vraagt volgens de regels.

  • Hoe vraag je een dag vrij van werk?

  • Dat verschilt per werkgever. Meestal overleg je eerst met je leidinggevende of HR en vraag je daarna officieel vrij. Dat doe je bijvoorbeeld per mail of via een verlofregistratiesysteem.

  • Hoelang moet je van tevoren vrij vragen?

  • Daar is geen officiële termijn voor. Over het algemeen is twee weken van tevoren genoeg als je een paar dagen vrij wilt en een maand van tevoren als je langer vakantie wilt. Bij sommige bedrijven is het geen probleem om lastminute een dagje vrij te vragen van werk.