Werkgeversbijdrage kinderopvang

Het combineren van werk en zorg is voor de meeste werkende ouders behoorlijk challenging, dus alle hulp is welkom. Als werkgever draag je hier elke maand financieel gezien je steentje aan bij met de werkgeversbijdrage kinderopvang. Yep, ook jij. Het hoe, wat, waar en hoeveel over deze bijdrage lees je op deze pagina. Benieuwd hoe je als werkgever net een beetje meer kunt betekenen voor je werknemers met een jong gezin? Wij hebben wel wat ideeën, van een oppas van de zaak tot inhouse kinderopvang. Lees je mee?

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Verplichte werkgeversbijdrage kinderopvang

Heb je personeel in dienst? Dan betaal je een werkgeversbijdrage kinderopvang over de loonsom van al je werknemers. Hiermee draag je als werkgever bij aan de kosten voor kinderopvang. Good to know: deze bijdrage is verplicht en betaal je hoe dan ook, dus ook als je werknemers geen gebruik maken van kinderopvang.

Je betaalt de werkgeversbijdrage kinderopvang aan de overheid, en dus niet aan de werknemer zelf. Werknemers die recht hebben op kinderopvangtoeslag en deze hebben aangevraagd via Toeslagen.nl, ontvangen de toeslag maandelijks van de Belastingdienst. Dit bedrag bestaat voor 1/6 deel uit de werkgeversbijdrage.

Percentage werkgeversbijdrage kinderopvang 2024

Hoeveel je als werkgever bijdraagt, hangt af van wat je werknemers verdienen. Je betaalt namelijk een vast percentage aan premie over de totale loonsom van je werknemers. In 2024 is dit percentage net als in 2023 vastgesteld op 0,5%.

De werkgeversbijdrage kinderopvang is onderdeel van een premie die je als werkgever betaalt, namelijk de gedifferentieerde AOF-premie, en heet bijdrage Wet kinderopvang. Deze premie maakt deel uit van de basispremie WAO. Die betaal je als werkgever uit eigen zak en houd je dus niet in op het loon van werknemers.

Extra vergoeding kinderopvang werkgever

Zijn kinderopvang en de kosten die daarbij komen kijken een hot topic onder je personeel? Dan vinden ze een extra vergoeding vast een interessante secundaire arbeidsvoorwaarden. The good news: je mag als werkgever meer bijdragen dan de wettelijk verplichte werkgeversbijdrage kinderopvang. Let wel op dat de Belastingdienst deze extra bijdrage als loon ziet en hier dus loonbelasting op inhoudt. Da’s fiscaal gezien dus niet zo aantrekkelijk. Er zijn wel manieren om dit te omzeilen, bijvoorbeeld door een deel van de vrije ruimte in de werkkostenregeling te benutten voor de extra vergoeding voor kinderopvang. Nice, want zo hoeft je werknemer geen belasting te betalen over de extra bijdrage.

Kinderopvang aanbieden als werkgever

Een extra werkgeversbijdrage kinderopvang geven is niet de enige manier om je medewerkers met jonge kinderen (financieel) te supporten. Wat kun je nog meer doen om deze groep werknemers net wat comfortabeler door de tropenjaren heen te loodsen?

Inhouse kinderopvang

De droom van veel jonge ouders: kinderopvang bij de werkgever op locatie. Alleen al omdat het ze een ritje scheelt tijdens de drukke ochtend- én avondspits. En hoe handig is het voor moeders die nog borstvoeding geven als ze tussen de vergaderingen door gewoon even naar de opvang kunnen lopen voor een voeding? Ook fijn: ouders hoeven niet te stressen of hun kind wel een opvangplek krijgt als ze zeker weten dat de werkgever kinderopvang aanbiedt. Dat is ook voor jou als werkgever een voordeel, want stressvrije werknemers zitten lekkerder in hun vel en presteren beter op werk.

Inhouse kinderopvang zet je natuurlijk niet zomaar 1 2 3 op. Er komt veel kijken bij kinderopvang op je werklocatie. Zo krijg je te maken met vergunningen, veiligheids- en hygiënevoorschriften en heb je een geschikte ruimte en gekwalificeerd personeel nodig. En dan hebben we het nog niet gehad over het financiële plaatje. Zie je het niet zitten om dit allemaal zelf uit te vogelen en op te zetten? Neem dan contact op met een kinderopvangorganisatie die actief is bij jou in de buurt. Misschien willen zij wel met je meedenken of samenwerken aan een nieuwe locatie. Tip: check voordat je actie onderneemt eerst wel even of je personeel écht interesse heeft in inhouse kinderopvang.

Oppas van de zaak

Een oppas van de zaak is een andere extra die je kunt bieden aan werknemers met een jong gezin buiten de werkgeversbijdrage kinderopvang om. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer een werknemer op een eindeloze wachtlijst staat bij een kinderopvangorganisatie en daardoor in de knel komt op werk. Of voor situaties als overwerken of andere werkactiviteiten buiten de normale werktijden om. Door je werknemers een vast aantal oppasuren per maand of juist een vrij te besteden budget te geven, maak je het ze makkelijker om werk en zorg te combineren. Zo zorg je dus voor een betere werk-privébalans. Reken maar dat je je als organisatie met deze arbeidsvoorwaarde aantrekkelijk maakt op de arbeidsmarkt. Interessant? Benader eens een oppasplatform voor een samenwerking.

Young Magazine

Key takeaways

  • Als werkgever betaal je verplicht een bijdrage voor kinderopvang, ook als je werknemers er geen gebruik van maken. Dit is de werkgeversbijdrage kinderopvang.
  • Voor 2024 is deze bijdrage vastgesteld op 0,5% van de totale loonsom van werknemers.
  • Naast deze bijdrage zijn er opties zoals inhouse kinderopvang en een oppas van de zaak om werkende ouders te ondersteunen bij het balanceren van werk en zorg.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Is de werkgeversbijdrage kinderopvang verplicht?

  • Ja, als werkgever draag je verplicht bij aan de kosten van kinderopvang. Dus ook als jouw werknemers helemaal geen gebruik maken van kinderopvang. Je betaalt deze bijdrage als onderdeel van de gedifferentieerde AOF-premie aan de Belastingdienst.

  • Kan een werkgever kinderopvang betalen?

  • Dat kan. Naast de verplichte werkgeversbijdrage kinderopvang kun je een extra vergoeding voor kinderopvang geven als werkgever. Deze vergoeding wordt gezien als loon, dus je medewerker betaalt er wel belasting over.

  • Hoe hoog is de werkgeversbijdrage kinderopvang?

  • Je betaalt geen vast bedrag, maar een percentage. In 2024 is de bijdrage vastgesteld op 0,5% van de totale loonsom van werknemers. Hoe meer je personeel dus verdient, hoe hoger de premie die je betaalt.

Alles over arbeidsvoorwaarden