Data driven recruitment

De wereld van recruitment verandert met de dag. Grote kans dus dat je weleens van data driven recruitment gehoord hebt. Data-wattes? Hebben we de mens helemaal niet meer nodig? Maak je geen zorgen, je zit voorlopig lekker op je bureaustoel. Sterker nog, je hoeft niet eens bang te zijn voor data driven recruitment. Deze strategie is misschien juist wat jouw recruitmentproces nodig heeft. Prikkelt dit jouw interesse? YoungCapital vertelt je de ins en outs op deze pagina, dus scrollen maar.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is data driven recruitment?

Data driven recruitment, oftewel data gedreven recruitment, is een redelijk nieuwe strategie die steeds meer oprukt in Nederland. Wat het is? Precies wat je denkt. Recruitment gedreven door data, dus échte meetbare feiten. Dit is veel objectiever dan het selectieproces van een recruiter, omdat het toch veel giswerk is. Recruiters weten namelijk niet van tevoren of iemand een good of bad hire is, soms duurt het selectieproces zo lang dat het de kandidaten de keel uithangt en dan kan een sollicitant alsnog niet de juiste keuze zijn.

Data driven recruiting is dan een effectieve en eenvoudige oplossing. De voordelen zijn er, namelijk:

1. Geen onderbuikbeslissingen

Het is vaak gissen of een kandidaat nu wel of niet matcht met de functie en jouw organisatie. Een goed sollicitatiegesprek of een sprankelend cv is nu eenmaal niet een garantie dat iemand bij jouw bedrijf past, en dat judgen is vaak moeilijk. Data driven recruitment zorgt ervoor dat je niet meer op je onderbuikgevoel hoeft te vertrouwen. Geef sollicitanten bijvoorbeeld een assessment en beoordeel de data die daaruit komt. Wedden dat je al veel meer weet over je kandidaten door ze op de proef te stellen?

2. Verhoog de quality-of-hire

De medewerkers die je in dienst hebt, zetten al een standaard voor new hires. Je houdt ze niet voor niets in dienst, dus beoordeel wat hen zo bijzonder maakt. Wie zijn je medewerkers? Waar kwamen ze vandaan? Welke eigenschappen delen ze? Analyseer dit soort kenmerken en neem ze mee in je recruitmentproces. Zo heb je een nog duidelijker frame waar een nieuwe collega in moet passen én je ondersteunt het met data driven recruiting.

3. Meer diversiteit

Data kan niet bepaald discrimineren. Daarom is het o zo geschikt voor recruiting, want je skipt alle vooroordelen en kijkt alleen naar de eigenschappen en vaardigheden van kandidaten. Zo creëer je ook een diverse bedrijfscultuur, waardoor meer kandidaten zich veilig en supported voelen bij jouw organisatie.

4. De beste kandidaat vinden

Het is altijd even zoeken naar de beste kandidaat voor een functie. Cv's en motivatiebrieven zeggen maar zoveel en sollicitatiegesprekken kunnen zo goed verlopen dat het idee van een mogelijke bad hire jou ontgaat. Gelukkig helpt data driven recruitment je hierbij, want met concrete data merk je veel sneller of een kandidaat matcht met een functie.

5. Recruiters hebben minder werkdruk

Met data driven recruitment hoeven recruiters minder tijdrovende taken te doen, zoals het lezen van cv's en het beoordelen van testresultaten. Programma's zoals CMS en ATS kunnen dat soort taken prima overnemen. Daarvoor hebben recruiters meer tijd over voor andere belangrijke werkzaamheden, zoals het bieden van de beste candidate experience.

Young Magazine

Data driven recruitment inzetten

Hoe zet je nu data driven recruitment in? Goede vraag, want je moet die data wel ergens vandaan plukken. Eerst moet je vaststellen wat voor een data je nodig hebt. Daarvoor kun je het beste een meeting houden met recruiters of HR-managers en vragen wat zij belangrijk vinden wat betreft data. Vraag ze bijvoorbeeld:

  • Wat wil je weten over het werving- en selectieproces?
  • Welke gegevens wil je weten voor je personeel aanneemt?
  • Wat voor een vertragingen ervaar je in het werving- en selectieproces?
  • Welke wervingsmethoden wil je meetbaar maken?
  • Welke wervingsgegevens zouden je helpen bij het beoordelen van kandidaten?

Aan de hand van de antwoorden kun je vervolgens een plan opzetten waarmee je data driven recruitment introduceert aan de recruiters. Voor het verzamelen van data kun je bijvoorbeeld een ATS programma gebruiken. Daarin bundel je bijvoorbeeld gegevens als:

  • de kosten van personeel aannemen;
  • hoe lang het duurt om personeel aan te nemen;
  • welke sources je gebruikt voor werving;
  • hoe kandidaten de candidate experience ervaren (uitgedrukt in een score);
  • hoeveel kandidaten gemiddeld akkoord gaan met een aanbod.

Naar data driven recruitment in 3 stappen

Je hebt je dataverzamelingsmethode. Wat nu? Tijd om data driven recruitment echt te ontwikkelen. Dit mooie project kun je bij de IT-afdeling introduceren of je recruiters gaan zelf even aan het knutselen. Volg in ieder geval deze 3 stappen, dan kan het haast niet misgaan.

1. Analyseer je data

De data heb je, dus nu moet je het analyseren. Kijk per kandidaat hoe hun functieprofiel eruitziet. Welke soft skills, hard skills en werkervaring heeft een kandidaat precies? Zijn die belangrijk en relevant voor de functies binnen jouw bedrijf? Maak hier onderscheid in, zodat je je programma erop kunt trainen.

2. Train die robot

Machine learning komt om de hoek kijken. Dit is anders dan AI, want je traint een programma om bepaalde taken uit te voeren zonder zich te gedragen als mens. Gooi in ieder geval al je data in een machine learning model en laat het kennis maken met je meeteenheden. Aan de hand van die data kan je machine bijvoorbeeld voorspellen of een kandidaat wel of geen fit is voor jouw organisatie.

3. Automatiseer je recruitment

De laatste stap van data driven recruitment: een programma bouwen voor je machine learning model en het eindelijk gebruiken. Omdat je data driven recruiting ondersteund wordt door machine learning, blijft je systeem leren van nieuwe data. Het enige wat je hoeft te doen? De cv en motivatiebrief van een kandidaat in je programma gooien en er komt een goed of minder goed resultaat uit rollen. Zo weet je ook direct of je diegene moet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Zie, dat is al veel sneller dan zelf een cv en motivatiebrief doorspitten.

Data driven recruitment voor jou?

Zo, dat is data driven recruitment in een notendop. Natuurlijk wordt dit onderwerp steeds meer een rabbit hole dankzij de komst van recruitment AI, maar gelukkig blijft YoungCapital altijd up-to-date van de laatste facts. Wil je in de tussentijd meer weten over wervingsstrategieën of kijken hoe ChatGPT jou kan helpen? Check onze recruitment guide en word de meester in everything recruitment.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is data driven recruitment?

  • Data driven recruitment is een wervingsstrategie waarbij je data gebruikt om de beste kandidaten te vinden en de kans op een bad hire te verlagen.

  • Hoe zet je data driven recruitment in?

  • Bepaal eerst welke data belangrijk voor jouw hiring process is. Train daarna een machine learning model met al deze data en bouw er een programma omheen. Daar gooi je dan het profiel van een kandidaat in en het programma doet de rest.

Alles over wervingsstrategieen