E-recruitment

Wat hebben e-mail, e-ticket en e-recruitment met elkaar te maken? Het lijkt wel het begin van een slechte joke, maar toch maken we hier een punt. ‘E-’ staat natuurlijk voor elektronisch en zo ook bij e-recruiting. Je gebruikt daarbij namelijk digitale technologieën en online platforms voor recruitment. Wil je hier meer over weten of heb je het liefst een overzicht van alle online recruitment soorten? Check alle info, inclusief voorbeelden en voordelen van e-recruitment op deze pagina.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is e-recruitment?

E-recruitment, e-recruiting of elektronische werving betekent niets meer dan digitale technologieën en online platforms gebruiken om nieuwe medewerkers te werven en selecteren. Denk aan alle onderdelen in het proces, van het plaatsen van vacatures tot het screenen van kandidaten en de sollicitatieprocessen. Ook kom je e-recruitment tegen bij het beoordelen van sollicitaties en in de onboarding. Eigenlijk kun je het zo zien: e-recruitment is het huwelijk tussen HR-praktijken en internet.

Voorbeelden van e-recruitment

Een beeld krijgen van wat e-recruitment nou precies is? Dat lukt het beste met een aantal voorbeelden. Check hier hoe je e-recruitment gebruikt om medewerkers te werven, sollicitaties te beoordelen en je onboardinggame te verbeteren.

E-recruitment voor het werven van medewerkers

Logisch, e-recruitment kun je gebruiken om nieuwe medewerkers te werven. Gebruik bijvoorbeeld jobboards waarop je vacatures online plaatst, in plaats van in de krant of de plaatselijke supermarkt. Werkzoekenden bladeren op dat soort websites namelijk makkelijk door beschikbare functies. En werkgevers? Die krijgen snel toegang tot een grote pool van potentiële kandidaten. Dit vergroot niet alleen de zichtbaarheid van je vacatures, maar maakt het ook mogelijk om gerichter te zoeken naar kandidaten, wat handig is bij sourcing.

Niet te vergeten, social media recruitment is ook een onderdeel van e-recruitment. Op sociale media platformen zoals Instagram en LinkedIn kun je vacatures promoten. Of ga viral met een leuke TikTok. Dat is ideaal voor het werven van Gen Z. Maar het blijft niet alleen bij vacatures plaatsen. Ga een stap verder en ga de interactie aan om zo je employer branding te versterken.

E-recruitment voor het beoordelen van sollicitaties

Onder e-recruitment vallen ook tools voor het beoordelen van sollicitaties en het screenen van kandidaten. Een voorbeeld hiervan zijn de zogeheten applicant tracking systems (ATS). Deze systemen automatiseren het wervingsproces van begin tot eind. Daarmee filter je bijvoorbeeld sollicitanten vooraf op bepaalde criteria. Of je plant makkelijker sollicitatiegesprekken in zonder dat je een sollicitant over het hoofd ziet. AI speelt daarnaast een steeds grotere rol in e-recruitment.

E-recruitment voor onboarding

E-recruitment stopt niet bij het aannemen van nieuwe medewerkers, het gaat door tijdens de onboarding. Zo bestaan er verschillende onboarding tools voor een vliegende start van nieuwe medewerkers. Gebruik online modules en video's om informatie over de bedrijfscultuur op hen over te brengen. Meestal kunnen nieuwe medewerkers zelfs op afstand toegang krijgen tot deze materialen voordat ze zelfs maar op de werkplek arriveren. Uhm hello perfecte onboarding-ervaring.

Soorten e-recruitment op een rij

Onder e-recruitment vallen verschillende onderdelen. Dat zag je al in bovenstaande voorbeelden. Hold on: dat waren nog niet alle soorten en er komen steeds meer online recruitment vormen bij. Maar in de breedste zin van het woord houdt e-recruiting onder andere het volgende in:

 • e-recruitment software zoals een ATS;
 • gamification;
 • gebruik van een recruiting chatbot;
 • onboarding tools;
 • online assessments;
 • recruitment-AI;
 • social media recruitment;
 • vacatures plaatsen op je eigen bedrijfswebsite;
 • vacatures plaatsen op jobboards;
 • video-recruitment;
 • virtuele banenbeurzen;
 • werving via e-mail.

Young Magazine

Voordelen van e-recruitment

Waarom zou je nou echt moeten kiezen voor online recruiting? Hier vind je de voordelen van e-recruitment op een rij:

 1. Tijds- en kostenbesparing. Met e-recruitment verminder je de papierstroom. Dat is besparing nummer één. Maar ook is de fysieke aanwezigheid van recruiters in het werving en selectie proces is niet per se meer nodig. En zo kunnen we nog wel wat besparingen bedenken. Bijvoorbeeld het in mum van tijd plaatsen, onderhouden en verwijderen van vacatures en de mogelijkheid om online een sollicitatieformulier in te vullen.
 2. Groter bereik. Door te kiezen voor e-recruiting bereik je een breder publiek aan kandidaten. Online vacatures zijn namelijk toegankelijk voor mensen over de hele wereld. Dit vergroot de kans om hooggekwalificeerde en diverse kandidaten aan te trekken.
 3. Betere matching. Digitale tools in e-recruitment maken het easy om kandidaten nauwkeuriger te matchen met het functieprofiel. Dit betekent dat werkgevers kandidaten kunnen vinden die niet alleen voldoen aan de basisvereisten, maar ook goed passen bij de bedrijfscultuur en waarden. Gevolg: langere en succesvollere dienstverbanden, plus tevreden medewerkers.
 4. Verbeterde candidate experience. Met e-recruitment bladeren kandidaten gemakkelijk door vacatures, is solliciteren binnen een paar muisklikken gedaan en krijgen ze makkelijk meer informatie over werkgevers, bijvoorbeeld door de werken-bij website. Dit verhoogt de tevredenheid van sollicitanten, oftewel de candidate experience. Zelfs als ze niet worden aangenomen, moedigt het aan om in de toekomst bij dezelfde organisatie te solliciteren.
 5. Makkelijk analyseren. E-recruitment = waardevolle gegevens. Daarmee zie je in detail welke kanalen en advertenties het meest effectief zijn. Hierdoor kun je je wervingsstrategie continu verbeteren en aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Dit noemen we ook wel een vorm van data driven recruitment.

Natuurlijk zijn er ook wel wat nadelen van e-recruitment te verzinnen. Bijvoorbeeld een (te) grote hoeveelheid reacties om te verwerken, technologische problemen die bij e-recruiting komen kijken en risico’s op een onpersoonlijke aanpak. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Wij denken van wel. Maar een combinatie van e-recruitment en een traditionelere aanpak is natuurlijk het beste.

Wil je de e-recruitment mogelijkheden voor jouw bedrijf met experts bespreken? Wij zijn de moeilijkste niet. Neem contact op met YoungCapital voor een kennismaking.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Wat is e-recruitment?

 • E-recruitment betekent het gebruik van digitale technologieën en online platforms als wervingsstrategie. Denk aan het online plaatsen van vacatures en het stroomlijnen van het gehele wervingsproces met behulp van internet en software.

 • Wat doet een online recruiter?

 • Als online recruiter houd je je bezig met e-recruitment. Je gebruikt bijvoorbeeld social media om kandidaten te bereiken.

 • Welke soorten e-recruitment bestaan er?

 • Verschillende vormen van e-recruitment zijn onder andere e-mail werving, onboarding tools, online assessments en vacatures op bedrijfswebsites en jobboards plaatsen.

Alles over wervingsstrategieën