ONTSLAG

Ontslag: het kan positief zijn, omdat jij bijvoorbeeld een nieuwe uitdaging hebt gevonden. Maar ontslag krijgen is natuurlijk minder leuk. Of je nu zelf ontslag gaat nemen of ontslagen wordt: een goede afhandeling is zowel voor jou als jouw werkgever fijn. Op deze pagina lees je daarom wat je kunt verwachten als je ontslagen wordt en hoe het werkt als je zelf ontslag neemt.

Per direct op zoek naar werk?

Ben jij per direct beschikbaar voor een nieuwe (bij)baan? Bekijk hier onze vacatures voor per direct werk.

Ontslag krijgen

Er zijn verschillende redenen voor het krijgen van ontslag. Bijvoorbeeld wanneer het bedrijf waar jij werkt failliet gaat of omdat er functies komen te vervallen. Maar je kunt ook ontslagen worden omdat je zelf niet goed functioneert. Jouw werkgever legt jou altijd uit waarom hij of zij afscheid wil nemen. Hieronder vind je verschillende redenen voor ontslag.

Je contract wordt niet verlengd

Als je een hebt, loopt jouw dienstverband op de einddatum van rechtswege af. De beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst hoeft niet te betekenen dat je werkgever ontevreden over je is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er geen werk meer voor je is, omdat je iemand verving vanwege zwangerschapsverlof of omdat je in dienst kwam voor een tijdelijk project. Als jouw contract om deze of andere redenen niet wordt verlengd, blijf je werken totdat je contract afloopt.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jouw werkgever afscheid van je wil nemen en jij daarmee instemt. Samen maken jullie afspraken over de afhandeling. Bijvoorbeeld over de datum van je laatste werkdag of over een ontslagvergoeding.

Ontslag op staande voet

Als je op staande voet ontslag krijgt, heb je het bont gemaakt. De redenen voor ontslag op staande voet kunnen bijvoorbeeld zijn: je hebt gestolen, fraude gepleegd of bent dronken op werk verschenen. Ontslag op staande voet betekent dat je contract per direct stopt en je niet meer mag komen werken. Je hebt dan ook geen recht meer op loon.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Als het financieel niet goed gaat met het bedrijf waar je werkt, kun je om bedrijfseconomische redenen ontslagen worden. Simpelweg omdat jouw functie is komen te vervallen, omdat het bedrijf niet genoeg geld heeft om iedereen uit te betalen. Jouw werkgever moet dan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en het ontslag goed kunnen onderbouwen.

Ontslag bij faillissement

Als het bedrijf diep in de schulden zit en deze niet meer kan betalen, kan de rechtbank jouw werkgever failliet verklaren. Dat betekent helaas ook het ontslag van alle werknemers.

Ontslag tijdens ziekte

Ben jij voor een lange periode ziek? Gelukkig mag de werkgever jou dan niet zomaar ontslaan. Pas na twee jaar heeft hij of zij het recht om ontslag bij ziekte te geven. Tot die tijd hoef je natuurlijk niet te werken en krijg je een deel van jouw loon uitbetaald. Daardoor is het vaak ook niet slim om ontslag te nemen tijdens ziekte. Weten hoe dit precies zit? Lees het op onze pagina over de ziektewet. Verwacht je twee jaar uit de running te zijn? Ga dan op tijd in gesprek met je werkgever en wees het ontslag tijdens ziekte voor.

Ontslag in proeftijd

Het woord ‘proeftijd’ zegt het al: jij en jouw werkgever testen elkaar nog uit voordat je volledig wordt aangenomen. Nogal logisch dan dat je makkelijk ontslag kunt krijgen tijdens jouw proeftijd. Krijg je ontslag in je proeftijd, dan gebeurt dat per direct.

Ontslag via het UWV of de kantonrechter

De kans is groot dat jij en je werkgever tot het besluit komen van een ontslag met wederzijds goedvinden of dat je ontslag krijgt omdat je tijdelijke contract afloopt. Maar het kan ook voorkomen dat jullie het niet met elkaar eens zijn. Dan vraagt jouw werkgever ontslag aan bij het UWV of de kantonrechter. In welke situaties dat het geval is, lees je hieronder.

Ontslag via het UWV

Gaat het financieel niet zo goed met het bedrijf waar je werkt of komt jouw functie te vervallen? Dan kan jouw werkgever toestemming voor ontslag aanvragen bij het UWV. Ook als je langer dan twee jaar ziek bent, kan jouw werkgever bij het UWV ontslag aanvragen. Jij hebt vervolgens twee weken de tijd om op de ontslagaanvraag te reageren. Binnen vier weken ontvang je de beslissing van het UWV. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je binnen twee maanden na het eindigen van jouw contract naar de kantonrechter stappen.

Ontslag via de kantonrechter

Als jij je hebt misdragen op de werkvloer of niet goed functioneert, dan kan jouw werkgever besluiten naar de kantonrechter te stappen. Meestal gaat het hierbij om disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Dat betekent dat jouw werkgever vindt dat jij je werk niet meer goed doet, of verkeerd hebt gehandeld. Je hebt bijvoorbeeld gelogen, diploma’s vervalst of je niet aan de geheimhoudingsplicht gehouden. Maar ook als je continu zit te Facebooken onder werktijd of onvoldoende presteert, kan jouw werkgever een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst indienen. De kantonrechter beslist over het ontslag. Ben je het niet eens met de ontslagbeslissing? Dan kun je in hoger beroep om vernietiging van de opzegging verzoeken. Het gerechtshof beslist dan opnieuw over het ontslag.

Ben je onvrijwillig ontslagen en was je langer dan twee jaar in dienst? Dan ga je niet met lege handen naar huis en heb je recht op een ontslagvergoeding. Hierover lees je meer op onze pagina over de ontslagvergoeding.

Zelf ontslag nemen

Je wilt zelf ontslag nemen, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe uitdaging op het oog hebt. Natuurlijk wil je dat goed aanpakken en alles netjes afsluiten met je werkgever. Geen idee hoe je jouw ontslag moet indienen? Hieronder hebben wij de stappen van de ontslagprocedure op een rij gezet. Tip: vertel altijd eerst aan je leidinggevende dat je ontslag wilt nemen, voordat je het aan anderen vertelt en hij of zij het in de wandelgangen hoort. Wel zo classy.

Kondig je ontslag aan

Vertel op tijd dat je graag ontslag wilt nemen. Dat kan face-to-face, maar je kunt ook een ontslagbrief schrijven. Lees daarover meer op onze pagina over de ontslagbrief. Laat je jouw ontslag ruim van tevoren weten, dan geef je jouw werkgever genoeg tijd om vervanging te vinden. Zoek je een nieuwe uitdaging? Dan kun je vragen of je werkgever in de toekomst een mooie referentie of een aanbevelingsbrief voor je wil schrijven. Heb je een nieuwe baan gevonden? Houd dan goed rekening met je opzegtermijn. Je kunt namelijk niet morgen bij je nieuwe werkgever beginnen. De opzegtermijn kun je terugvinden in jouw contract. Meer weten? Check onze pagina over de opzegtermijn.

Hoe voer je een goed ontslaggesprek?

Plan na je aankondiging een ontslaggesprek in met je manager of teamleider. Als jij een ontslaggesprek als werknemer gaat voeren, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zo is het van belang dat je besluit om ontslag te nemen vaststaat, voordat je jouw ontslag aankondigt. Op deze manier kun jij je beter op het ontslaggesprek voorbereiden, zelfverzekerd het gesprek ingaan, eventuele vragen beter beantwoorden en verwarring of onduidelijkheid voorkomen.

Tip: blijf positief tijdens het ontslaggesprek. Probeer dus zo weinig mogelijk negatief te zijn over je (voormalige) werk, collega’s en leidinggevende. Behalve dat dit voor iedereen veel prettiger is, laat je zo ook een goede indruk achter. Je weet nooit wat je oude netwerk voor je kan betekenen in de toekomst. Tot slot: geef tijdens het ontslaggesprek aan dat je jouw werkzaamheden goed wilt afronden. Als jij jouw projecten tot een goed einde brengt én jouw werkoverdracht regelt, kun je met een positief gevoel en gerust hart beginnen aan een nieuwe uitdaging.

Meestal krijg je vlak voor je weggaat ook nog een exitgesprek waarin je nog met jouw werkgever de laatste puntjes op de i zet. Meer over het exitgesprek lees je op onze pagina hierover.

Per direct ontslag nemen

We hopen het niet voor je, maar het kan natuurlijk zijn dat jij zo ongelukkig bent met je baan dat je per direct ontslag wilt nemen. Dat betekent eigenlijk dat je meteen opstapt zonder je aan de opzegtermijn te houden. Dit komt maar heel weinig voor en je mag ook niet zomaar op staande voet ontslag nemen, als er geen sprake is van een ernstige situatie. Voorbeelden van ernstige situaties zijn:

  • Je wordt bedreigd, beledigd of geïntimideerd door jouw werkgever.
  • Jouw werkgever betaalt geen loon meer uit.

Toch is het zelfs als je in zo’n situatie zit niet altijd slim om ontslag te nemen op staande voet. Als gevolg kun je namelijk in een discussie met het UWV belanden over jouw WW-uitkering. Een goed idee om tijdelijk met jouw situatie om te gaan is je ziek te melden en dan hulp te zoeken in de vorm van juridisch advies.

Wil je nog meer informatie over het nemen of krijgen van ontslag? Lees dan ook dit artikel over ontslag op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Van plan om ontslag te nemen? Zoek dan eerste een nieuwe baan! Bekijk ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract