Vakantie- en vrije dagen

Vakantie: wij kennen niemand die er niet blij van wordt. Voordat je je volgende trip plant, is het goed om te weten hoe het bij jouw job zit met die vakantiedagen en andere vrije dagen. Want wat zijn de officiële vrije dagen? Is een ADV-dag hetzelfde als een ATV-dag, en wat zijn wettelijke vakantiedagen? Je leest het allemaal hieronder. Ibiza, here you come.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw vakantie- en vrije dagen? Check dan onze FAQ’s

Wat zijn vakantiedagen en hoeveel heb ik er?

Jouw vakantiedagen bestaan uit twee verschillende soorten dagen: wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Iedere werknemer die 40 uur per week werkt, heeft recht op minimaal vier weken doorbetaalde vakantie (20 dagen). Die 20 vakantiedagen noemen we de wettelijke vakantiedagen. Werk je parttime? Dan krijg je hetzelfde aantal vakantiedagen, naar rato berekend. Als je bijvoorbeeld 32 uur per week werkt, komt dat neer op 16 vakantiedagen.

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die bovenop je wettelijke vakantiedagen komen. Deze dagen zijn vastgelegd in een cao, het bedrijfsreglement of in je contract. Je kunt dus zelf opzoeken hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen jij krijgt.

Vakantiedagen opnemen

Goed, je weet inmiddels op hoeveel vakantiedagen je recht hebt. Maar hoe werkt het als je eenmaal die vlucht hebt geboekt? Gotcha: de vorige zin was een instinker. Want je boekt die vlucht pas nádat je vakantiedagen zijn goedgekeurd door je manager of teamleider. Worden vakantiedagen wel eens afgekeurd? Ja, dat kan gebeuren. Maar alleen als je werkgever een belangrijke reden daarvoor heeft en die binnen twee weken na jouw aanvraag op papier aan jou vertelt. Voorbeelden van redenen om een vakantie-aanvraag te weigeren:

 • Als je jouw vakantie hebt gepland in een bepaalde periode, terwijl er in jouw contract of cao staat dat je verplichte vakantiedagen hebt die je in een andere periode moet opnemen (zoals de bouwvak). Of als je je vakantie juist plant op dagen waarop je - volgens je contract of cao - niet op vakantie mag, door bijvoorbeeld een seizoenspiek.
 • Als je door bijvoorbeeld ziekte of ontslag van een andere collega onmisbaar bent geworden op de werkvloer. Die ‘onmisbaarheid’ moet je werkgever dan wel kunnen aantonen en dit schriftelijk aan je laten weten.
 • Als je niet genoeg vakantiedagen hebt om op vakantie te gaan. In dat geval kun je met je manager of teamleider bespreken wat er mogelijk is.

Vakantiedagen opsparen?

Lang genoeg je vakantiedagen opsparen tot je een jaar vrij kunt nemen? Helaas, zo werkt het niet. Per jaar moet je minimaal de wettelijke vakantiedagen opmaken. Alleen als je te ziek bent geweest om te werken (en dus om vakantie te nemen), of je werkgever het jou onmogelijk maakt om genoeg vakantiedagen op te nemen, mag je wettelijke vakantiedagen meenemen. Die dagen blijven dan vijf jaar geldig.

Je bovenwettelijke vakantiedagen kun je in sommige gevallen meenemen naar het volgende jaar. Check in je cao, bedrijfsreglement of contract of dat het geval is, en zo ja, hoelang de bovenwettelijke vakantiedagen geldig blijven. In de meeste gevallen blijven je meegenomen vakantiedagen een half jaar geldig. Dus als jij vier bovenwettelijke vakantiedagen die je in 2018 hebt opgebouwd, meeneemt naar 2019, dan kun je die tot juli 2019 gebruiken.

Vakantiedagen laten uitbetalen

Kunnen Ibiza/Curaçao/Italië je gestolen worden, en zie je jouw vakantiedagen liever terug op je loonstrook? Dat kan gedeeltelijk. Je kunt namelijk alleen je bovenwettelijke vakantiedagen laten uitbetalen. Let er wel op: daar betaal je nogal wat belasting over. En je werkgever hóeft ook niet akkoord te gaan met de uitbetaling. Wettelijke vakantiedagen mag je niet uit laten betalen. Toch maar lekker op vakantie, dus.

Ontslagen of ontslag genomen?

Als je ontslag neemt of ontslagen wordt, worden al je overgebleven vakantiedagen uitbetaald, zowel de wettelijke als de bovenwettelijke. Soms kun je wettelijke vakantiedagen meenemen naar je eventuele nieuwe job. Je hebt dan een verklaring nodig van je oude werkgever, waarin staat hoeveel vakantiedagen of vakantie-uren je nog over hebt. De datum waarop die vakantiedagen vervallen blijft hetzelfde.

ADV-dagen? ATV-dagen? WTF-dagen.

Het grootste verschil met vakantiedagen is dat ADV-/ATV-dagen niet wettelijk zijn vastgelegd. Vakantiedagen zijn dat wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op ADV-dagen of ATV-dagen. In je cao of bedrijfsreglement kun je vinden wat voor jou geldt.

Dan het verschil tussen deze twee dagen. ADV betekent arbeidsduurverkorting, ATV arbeidstijdverkorting. ADV-dagen zet je in om jouw werkweek korter te maken. Je gaat dus een middagje wat eerder naar huis of blijft ’s ochtends wat langer in je bed liggen. Bij ATV bouw je uren op die je vervolgens kunt inzetten voor een vrije dag naar keuze: een ATV-dag. Eigenlijk houden zowel ADV- als ATV-dagen in dat je compensatie krijgt, omdat je soms meer uren werkt dan op je contract staat. ADV-dagen en ATV-dagen kun je (meestal) niet meenemen naar het volgende jaar, en worden (meestal) ook niet uitbetaald als je ontslagen wordt of ontslag neemt. Maar check altijd je cao of bedrijfsreglement om het zeker te weten.

Verlofdagen

Als je ‘verlof’ hebt, ben je niet aan het werk op een dag dat je normaal wél zou werken: zo simpel is het. Er zijn verschillende soorten verlof. Vakantiedagen en vrije dagen kun je eigenlijk ook verlofdagen noemen. En verder heb je bijvoorbeeld nog zwangerschapsverlof, ziekteverlof en buitengewoon verlof of kort verzuimverlof. In je cao of bedrijfsreglement vind je op wat voor soorten verlofdagen jij recht hebt.

Nationale feestdagen

Gelukkig zijn we er nog niet, want er bestaan ook nog officiële vrije dagen: de nationale feestdagen. Goed om te weten: het staat niet in de wet dat je verplicht een vrije dag moet hebben op die feestdagen. Check ook dat dus in je cao. Hieronder vind je de officiële feestdagen in 2019 waarop je misschien een vrije dag hebt.

Nationale feestdagen 2019:

 • Nieuwjaarsdag: 1 januari

 • Goede vrijdag: 19 april

 • Pasen: 21 en 22 april

 • Koningsdag: 27 april

 • Bevrijdingsdag: 5 mei

 • Hemelvaartsdag: 30 mei

 • Pinksteren: 9 en 10 juni

 • Kerstmis: 25 en 26 december


Nationale feestdagen 2020:

 • Nieuwjaarsdag: 1 januari

 • Goede vrijdag: 10 april

 • Pasen: 12 en 13 april

 • Koningsdag: 27 april

 • Bevrijdingsdag: 5 mei

 • Hemelvaartsdag: 21 mei

 • Pinksteren: 31 mei en 1 juni

 • Kerstmis: 25 en 26 december

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden