Min-maxcontract

Stel je voor: in jouw contract staat dat je tussen de 24 en 32 uur moet werken. Dan heb je een min-maxcontract, een soort oproepcontract. Maar eh, wanneer ben je met zo’n contract verplicht om te komen werken? Hoe zit het met je vakantiedagen bij een min-maxcontract en word je doorbetaald als je ziek bent? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om rekening mee te houden. Er zitten namelijk voor- én nadelen aan een min-maxcontract. Welke dat zijn, lees je hier.

Wat is een min-maxcontract?

Een mix-maxcontract is een van de drie soorten oproepcontracten. Bij dit type contract werk je voor een minimum aantal uren per week, bijvoorbeeld 12 uur. Dat zijn je garantie-uren. Verder staat er ook een maximum aantal uren in je contract. Bijvoorbeeld 24 uur. Dit betekent dus dat jij verplicht bent om tussen de 12 en 24 uur per week te werken voor je baas. En je werkgever is op diens beurt verplicht om jou voor minstens 12 uur per week uit te betalen, ook als je voor minder uren wordt opgeroepen. Het min-maxcontract is dus zowel voor jou als voor je werkgever een vorm van zekerheid.

Verschil 0-urencontract en min-maxcontract

Er is een duidelijk verschil tussen het min-maxconctract, 0-urencontract en andere oproepcontracten: de garantie-uren. Die kom je alleen tegen in het min-maxcontract. In alle andere oproepcontracten staan geen afspraken over een vast aantal uren en word je alleen uitbetaald voor de uren die je echt werkt.

Rechten en regels min-maxcontract

Een min-maxcontract brengt rechten, maar ook regels met zich mee. Je kunt hiervoor het beste je contract of de cao checken. De belangrijkste punten vind je hieronder.

Garantie-uren

Het minimum aantal uren in je contract noem je garantie-uren. Deze uren krijg je altijd uitbetaald, ook als je ze niet werkt.

Oproep

Je werkgever moet jou minimaal 4 dagen van tevoren oproepen om te komen werken. In dat geval ben je verplicht om te gaan werken, tenzij je een geldige reden hebt. Roept je baas je korter van tevoren op? Dan ben je niet verplicht om te gaan werken.

Min-maxcontract en vakantiedagen

Net als een medewerker met een tijdelijk contract of vast contract, heb je per jaar recht op vier keer het aantal werkuren per week aan vakantie-uren. Bij de berekening van je vakantiedagen moet je dus uitgaan van het gemiddelde aantal uren dat je per week werkt.

Min-maxcontract en ziekte

Word je ziek? Dan heb je in ieder geval recht op 70 procent van je loon over de garantie-uren (eventueel aangevuld tot het minimumloon). Als je voor meer uren stond ingeroosterd, krijg je ook daar loondoorbetaling over.

Contractverlenging

Net als bij andere oproepcontracten, moet jouw werkgever je na een jaar werken met een min-maxcontract een tijdelijk of vast contract aanbieden. Wil je het min-maxcontract liever verlengen? Dan mag je dit aangeven.

Opzeggen en ontslag

Als je je contract wilt opzeggen, moet je rekening houden met de wettelijke opzegtermijn die in je contract staat. Meestal is die een maand. Aan de andere kant mag jouw werkgever je niet zomaar ontslaan of het contract beëindigen. Is het een contract voor bepaalde tijd? Dan eindigt het op de einddatum, tenzij de werkgever je contract wil verlengen. Gaat het om een vast contract, dan moet je werkgever rekening houden met de algemene ontslagregels.

Voor- en nadelen min-maxcontract

Fijn, dat je extra zekerheid hebt met een min-maxcontract. Maar dat brengt mogelijk ook plichten tegenover je werkgever en nadelen met zich mee. We zetten een paar voor- en nadelen van het min-maxcontract onder elkaar.

Min-maxcontract voordelen werknemer

  • Je bent verzekerd van je garantie-uren. Die kun je sowieso komen werken en je krijgt ze zelfs uitbetaald als je niet wordt opgeroepen.
  • Je kunt meer werken als je werkgever meer handen nodig heeft. En dan verdien je dus ook extra.
  • Ben je ziek? Dan wordt je loon doorbetaald aan de hand van je garantie-uren. Je komt dus niet zonder salaris te zitten.

Min-maxcontract nadelen werknemer

  • Heeft je werkgever meer werk dan jouw garantie-uren? Dan mag je die extra uren niet zomaar weigeren. Je bent dus verplicht om te komen werken tot aan het maximum aantal uren in je contract.
  • In principe moet je altijd beschikbaar zijn om te werken voor het maximum aantal uren in je contract. Dit betekent dat je jouw vrije tijd daarop af moet stemmen. Als je werkgever minstens vier dagen van tevoren aangeeft dat je moet werken, mag je namelijk niet zomaar weigeren.
  • Je inkomen wisselt iets, omdat je niet elke week hetzelfde aantal uren werkt. Ook daar moet je rekening mee houden.

Lijkt het je wel wat, die voordelen van het min-maxcontract en zijn de nadelen voor jou als werknemer te overzien? Check dan eens onze vacatures in de logistiek of de horeca. In deze sectoren krijg je namelijk vaak een min-maxcontract aangeboden.

Key takeaways

  • Een min-maxcontract is een oproepcontract waar een minimum en maximum aantal uren in staat.
  • Een min-maxcontract biedt meer zekerheid dan andere oproepcontracten, maar je hebt ook meer plichten als werknemer.
  • Het minimum aantal uren noem je de garantie-uren. Deze uren krijg je altijd uitbetaald, zelf als je niet wordt opgeroepen.
  • Je kunt tot 4 dagen van tevoren worden opgeroepen voor het maximum aantal uren.
  • Met een min-maxcontract bouw je vakantiedagen op en heb je recht op loondoorbetaling bij ziekte.
  • Zowel jij als je werkgever moeten rekening houden met de opzegtermijn van je contract.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Is een min-maxcontract toegestaan?

  • Ja, een min-maxcontract is een geldig oproepcontract. Maar let op: werk je een jaar als oproepkracht, dan moet jouw baas je een tijdelijk of vast contract aanbieden.

  • Hoe werkt een min-maxcontract?

  • Met een min-maxcontract werk je tussen een afgesproken minimum en maximum aantal uren per week. Je krijgt dus gegarandeerd uitbetaald voor het minimum aantal uren en moet beschikbaar zijn tot het maximum aantal uren.

  • Wat is beter: een min-maxcontract of vaste uren?

  • Dat ligt maar net aan je eigen wensen. Een min-maxcontract is flexibeler dan een contract met vaste uren. Maar met een contract met vaste uren weet je zeker hoeveel uren je elke week maakt en dus wat je salaris is.

  • Heb je recht op loondoorbetaling bij ziekte bij een min-maxcontract?

  • Ja, je krijgt voor minstens 70% van je loon doorbetaald.