Vakkenvuller

Werken als vakkenvuller: iets voor jou?

Vakkenvuller: dit is misschien wel dé job waar je aan denkt als je op zoek bent naar een eerste (bij)baan. Logisch, want je mag al jong de vulploeg versterken en hebt geen werkervaring nodig. En je werkt nog in een gezellig team ook. Maar eh, is het eigenlijk wel iets voor jou? En hoeveel verdien je als vakkenvuller? Goed om over na te denken voordat je straks met spijt voor de schappen staat. YoungCapital to the rescue. Wij vertellen je alles wat je moet weten over werken als vakkenvuller.


Wat doet een vakkenvuller?

First things first. Want dat een vakkenvuller vakken vult, snap jij vast wel, maar hoe gaat dat nou precies in z'n werk? Een vakkenvuller is iemand die in de vulploeg werkt van een winkel, daarom heet de job soms ook wel vulploegmedewerker. De werkzaamheden van een vakkenvuller bestaan vooral uit producten in een winkel of supermarkt aanvullen. Oftewel, ervoor zorgen dat de klanten niet teleurgesteld worden door een leeg schap bij de tomatenpuree of spaghetti. Maar je bent ook verantwoordelijk voor een nette winkel. Zomaar die blikken kokosmelk het vak in duwen is dus niet de bedoeling. De winkel moet er ook nog goed uitzien.

Jouw werkdag als vakkenvuller

Hoe die taken van een vakkenvuller eruitzien tijdens een shift? Zodra je binnenkomt, meld je je bij de teamleider van de vulploeg. Die vertelt jou precies wat je vandaag moet bijvullen en hoeveel karren je moet wegwerken. Dan rijd je de eerste kar naar de juiste plek en begin je met vullen. Terwijl je de schappen bijvult, spiegel je de vakken ook steeds. Dit betekent dat je alle producten naar voren schuift, ook als er niet genoeg spullen zijn om het hele schap te vullen. Dan ziet het vak er netter uit en grijpt de klant makkelijker het juiste product.

Als vakkenvuller werk je met verschillende producten. Vul je versproducten bij, zoals smoothies en zakken met wokgroenten? Dan doe je dit volgens de FiFo-methode. Klinkt een beetje als FIFA, maar nee, dit heeft niks met voetbal te maken. Je zet de producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan en die met de langste achteraan. Zo voorkom je dat je producten weg moet gooien.

Kar leeg? Dan rol je 'm weer naar achter en gooi je alle achtergebleven kartonnen dozen en plastic verpakkingen netjes weg. Daarna is het tijd voor de volgende lading. Tussendoor wijs je een klant de weg naar de bouillonblokjes en veeg je wat scherven op, omdat iemand een pot augurken heeft laten vallen. Hoort erbij. Maar aan het einde van jouw shift als vakkenvuller heb je jouw target gehaald en ga je met een tevreden gevoel naar huis.

Waar werkt een vakkenvuller?

Je denkt waarschijnlijk meteen aan een supermarkt als Jumbo of Albert Heijn, maar elke winkel heeft vakkenvullers nodig. Dus je kunt ook werken als vakkenvuller bij een bouwmarkt, drogisterij, warenhuis of sportzaak. Het is maar net waar jouw interesses liggen. Hoe oud je moet zijn? Officieel mag je vakkenvullen vanaf je 13e, maar dat betekent niet dat elke winkel jou als 13-jarige aanneemt. Slim om na te vragen, dus.

De taken van een vakkenvuller

 • Producten in een winkel aanvullen.
 • Schappen van een winkel spiegelen en netjes maken.
 • Versproducten aanvullen volgens de FiFo-methode.
 • Klanten de weg wijzen en helpen waar nodig.
 • Verpakkingsmateriaal klein maken en weggooien.
 • Eventueel de vloeren vegen en andere kleine schoonmaaktaken.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze retail vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als vakkenvuller: hoe is dat?

Vakkenvuller is lang niet de enige job waar je uit kunt kiezen, dus vraag je goed af of dit wel jouw ding is. Elke baan heeft namelijk voor- en nadelen. Die van een vakkenvuller noemen we hieronder.

Voordelen van werken als vakkenvuller

 • Vakkenvullen is lekker actief werk. Je bent constant in beweging, praat tussendoor met klanten en knalt ondertussen gewoon door. Zo vliegt je shift letterlijk voorbij.
 • Het is supergeschikt als eerste job, want je hebt geen werkervaring nodig en mag al vanaf je 13e aan de slag. Perfect om bij te verdienen en ervaring op te doen.
 • Je uren zijn vaak flexibel, dus er valt te schuiven in je rooster. Heb je een proefwerkweek? No biggie, dan werk je een weekje wat minder. Vakantie? Dan kun je lekker extra uren maken.

Nadelen van werken als vakkenvuller

 • Vind jij het vreselijk om uit je concentratie gehaald te worden? Misschien is vakkenvullen dan niet de beste keus voor jou. Je moet namelijk vaak jouw werk neerleggen voor een klant die vraagt waar de suiker of pastasaus ligt. Tip: misschien is werken als orderpicker iets voor jou. De taken lijken op die van een vakkenvuller, maar dit werk doe je vaak ongestoord.
 • Wil je fulltime aan de slag? Dat is vaak niet mogelijk als vakkenvuller. De vracht komt namelijk op bepaalde dagen binnen en na een paar uur hard werken ligt de voorraad alweer in de schappen. Ben je 16 of ouder? Misschien kun je dan wel een paar shifts achter de kassa oppakken naast je werk als vakkenvuller.
 • Raak jij al in de stress van het woord 'targets'? Tja, daar heb je vaak wel mee te maken als vakkenvuller. Meestal moet je een bepaald aantal karren wegwerken tijdens jouw shift. Maar geen zorgen, dit klinkt vaak moeilijker dan het is. Binnen no time ben je eraan gewend en vul je de schappen als Speedy Gonzales.

Jouw salaris als vakkenvuller

Ook goed om te weten: wat verdient een vakkenvuller? Want jouw festivalkaartjes en nieuwe sneakers betalen zichzelf niet. Het salaris van een vakkenvuller is vooral afhankelijk van jouw leeftijd. De meeste winkels werken met het minimumjeugdloon om het loon van een vakkenvuller vast te stellen. Het enige verschil is dat sommige winkels een all-in loon geven. Dat betekent dat alle extra's, zoals vakantiegeld, al in jouw vakkenvuller uurloon zitten. Dan lijkt het dus alsof je meer verdient, maar eigenlijk is dat niet zo. Bij een normaal uurloon krijg je die extra's namelijk apart uitbetaald. Vraag dus altijd goed na of je een all-in loon krijgt.

Ben je 21 jaar of ouder? Dan verdien je ongeveer tussen de € 1.800 en € 2.000 bruto per maand als je fulltime werkt. Dat is omgerekend tussen de € 10,- en € 12,- per uur. Benieuwd naar het vakkenvuller salaris als je jonger bent, bijvoorbeeld het uurloon van een 15-jarige vakkenvuller? Check om een idee te krijgen ons artikel over het minimumloon. Maar vraag wel altijd aan je werkgever hoeveel een vakkenvuller verdient op jouw leeftijd, want het uurloon kan dus iets afwijken.

Werk je in een supermarkt? Check dan ook eens de cao Supermarkten (VGL of Levensmiddelenbedrijf). Deze cao geldt voor vakkenvullers, dus daar vind je alle info over het vakkenvuller salaris en andere extra's.

De volgende stap als vakkenvuller

Werken als vakkenvuller is de ideale job voor de sportievelingen onder ons, maar wij snappen het ook wel als je dit werk niet jarenlang wilt doen. Toe aan iets nieuws? No problemo, want de vulploeg is de ideale eerste stap naar elke andere functie in de winkel. Wil je kassamedewerker worden? Of liever aan de slag als verkoopmedewerker op een bepaalde afdeling, zoals het brood of groenten en fruit? Het kan allemaal. Wel moet je voor zo'n functie meestal 16 zijn en natuurlijk met je teamlead bespreken dat je iets anders wilt. Ambities om in de toekomst supermarktmanager te worden? Dan zit je helemaal op de goede weg.

Vakkenvuller worden: wat heb je nodig?

Harde eisen om vakkenvuller te worden zijn er niet. Of je nou op de middelbare school zit of een mbo-opleiding achter de rug hebt, iedereen mag werken als vakkenvuller. Het enige waar je rekening mee moet houden is je leeftijd. Sommige supermarkten, zoals Jumbo en Albert Heijn, nemen vakkenvullers vanaf 13 jaar aan. Maar de meeste winkels hebben een andere minimumleeftijd, zoals 14 of 15 jaar. Vraag dus altijd goed na vanaf welke leeftijd je aan de slag mag in de vulploeg.

Jouw skills

Leeftijdscheck doorstaan? Mooi, maar het is ook wel fijn als werken als vakkenvuller bij jou als persoon past. Met welke eigenschappen of competenties je geschikt bent voor deze job? Als je niet graag stilzit, bijvoorbeeld. Ga jij liever buiten een rondje rennen of balletje trappen dan op de bank kruipen met een boek? En verveel je je snel als je constant op één plek zit? Grote kans dat dit werk goed bij je past, want als vakkenvuller is er altijd wel iets te doen. Maak je graag een praatje met mensen en ben je goed in memory? Nice, want dan onthoud je vast wel waar alle spullen in de winkel liggen en wijs je zonder problemen die ene mevrouw de weg naar de suikerklontjes.

Cheat sheet voor je cv

Met je cv al laten zien dat jij dé persoon bent voor de vulploeg? Dat kan als je een lijstje met relevante skills en vaardigheden toevoegt. Wij verklappen je vast wat goed staat voor een vakkenvuller.

Skills
Behulpzaam Klantgericht
Doorzettingsvermogen Samenwerken
Efficiënt werken Sociale vaardigheden
Flexibel inzetbaar Stressbestendig

Check onze retail vacaturesEen andere baan in de retail

Zie jij jezelf toch niet door de winkel struinen met een kar vol producten? No worries. Opties genoeg als jij op zoek bent naar vakantiewerk of een leuke (bij)baan. Ben je wel graag actief bezig, maar word je liever niet gestoord door klanten? Misschien is werken als magazijnmedewerker dan wel iets voor jou. Je werkt dan net als een vakkenvuller nog steeds in een gezellig team, hebt afwisselende taken, maar er is geen klantcontact. Zie jij het teamwerk niet zo zitten en werk je liever in je eentje? Lees je dan eens in over werken als krantenbezorger. Net zo actief, maar wel lekker zelfstandig. Niet de opties die je zoekt? Er zijn nog een hoop andere functies in de logistiek en de retail, dus er zit vast wel iets tussen wat bij je past.

Overzicht vakkenvuller

Beroepsgroep Retail
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 2.000

Veelgestelde vragen

 • Wat is een vakkenvuller?

 • Een vakkenvuller is iemand die de schappen in een winkel bijvult en netjes houdt.

 • Hoe oud moet je zijn om te werken als vakkenvuller?

 • Officieel mag je vanaf je 13e vakkenvullen, maar niet iedere winkel neemt 13-jarigen aan. Check dus altijd goed bij de werkgever hoe oud je moet zijn. Benieuwd wat er voor jou mogelijk is? Kijk tussen onze vakkenvuller vacatures.

 • Is vakken vullen moeilijk?

 • Nee, hoor. Je werkt in een gezellig team die jou een handje helpt als je er niet uit komt. Maar na een tijdje weet je precies waar elk product staat en word je steeds sneller in je werk.

 • Wat verdient een 16-jarige vakkenvuller?

 • Dit verschilt een beetje per winkel, maar minimaal verdien je € 3,50 per uur. Soms krijg je nog toeslagen bovenop je uurloon en verdien je nog wat meer.

 • Hoeveel verdien je als vakkenvuller?

 • Als vakkenvuller verdien je meestal het minimumjeugdloon. Het kan zijn dat je een all-in uurloon krijgt, dat betekent dat je je vakantiegeld al bij je salaris krijgt. In dat geval is je loon wat hoger.

 • Hoeveel verdient een vakkenvuller per uur?

 • Je uurloon is vooral afhankelijk van je leeftijd. De meeste supermarkten en winkels werken namelijk met het minimumjeugdloon. Ben je 21 of ouder? Dan verdien je ongeveer tussen de € 10,- en € 12,- per uur.

Bekijk ook eens deze logistieke functies